• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Modern topvoetbal van Club Brugge"

  In zijn terugblik op het voorbije voetbalweekend steekt onze commentator Peter Vandenbempt een pluim op de hoed van Michel Preud'homme. "Club speelde tactisch, gedisciplineerd en met een versmachtende pressing", zag hij in de topper tegen AA Gent (1-0). Ook Anderlecht heeft volgens Vandenbempt gewonnen. Standard speelde dan weer een non-match, vindt hij.

  Even bekomen in Gent

  Zelfs de allergrootsten zoals Barcelona en Bayern München verliezen wel eens. Dus waarom AA Gent niet? Op het veld van Club Brugge kan dat gebeuren.

  Daar kijken we misschien raar van op. Dat zegt veel over de prestaties die we gewend zijn van AA Gent de voorbije jaren.

  Gent beleefde zeker de slechtste week in jaren. Eerst was er de commotie en de gebrekkige communicatie over de transfer van Boussoufa en de kortstondige kortsluiting tussen de trainer en de voorzitter.

  Daarna was er die zeer slecht getimede en zeer giftige uithaal van Hein Vanhaezebrouck (foto) richting Club Brugge. Dat moet je na een nederlaag niet doen. Dan lijk je een slechte verliezer.

  En tot slot leed Gent twee nederlagen, uitgerekend tegen Club Brugge. Gent moet even bekomen.

  Mbark Boussoufa

  Op het veld is gebleken dat je Gent wel degelijk kan ontregelen met hoge pressing op die drie verdedigers, met een beetje viriliteit in de duels en met het lef om zelf te voetballen. En spelers als Simon, Milicevic, Depoitre en Neto zaten niet in de wedstrijd.

  Voor alle duidelijkheid: Gent heeft nog geen reden om te twijfelen. En zoals je weet, elk nadeel heeft zijn voordeel. In een ploeg die verliest kan je makkelijk een nieuwe speler inpassen. Ik zeg maar wat... Mbark Boussoufa.

  Chapeau Preud'homme

  Club Brugge speelde twee keer in eigen huis. Het enthousiaste thuispubliek maakt een verschil. Maar anders dan in vorige confrontaties heeft Michel Preud'homme zijn tactisch schema niet gewijzigd. Hij heeft niet met vijf of zes spelers achteraan gespeeld, zoals een paar weken geleden in de beker.

  Neen, Preud'homme heeft zijn team individueel en collectief maximaal laten presteren. Chapeau. Club speelde tactisch, gedisciplineerd en met een versmachtende pressing. Fysiek is dat zeer veeleisend.

  Club speelde ook hoger dan in de beker. Met beter voetbal. Dat zou kunnen te maken hebben met het resultaat dat ze in die bekermatch hadden gehaald. De mannen voorin - Diaby, Refaelov en Izquierdo - hebben gelopen en gewerkt. Dat is eigenlijk modern topvoetbal.

  De oude waarden van Club Brugge zaten er ook in. En defensief stond Club Brugge ook als een huis, met een zeer goede doelman. Butelle is een toptransfer. De Fransman straalt veel vertrouwen uit.

  Ook Denswil stond er, net als die uitmuntende Engels. En dan heb je nog die slimme en onverslijtbare Simons. Hij is het cement van de ploeg.

  De euforie bij Club Brugge is zeer terecht, maar het blijft een momentopname. "Het was een veldslag, maar het einde van de oorlog is voor veel en veel later", merkte Gent-coach Vanhaezebrouck op.

  Zeer volwassen Praet

  Behalve drie punten heeft Anderlecht vrijdag vanalles gewonnen in Mechelen. Voor een keer was de manier waarop belangrijker dan het resultaat.

  Ik vond Anderlecht echt goed in grote delen van de wedstrijd. Er zat beleving in, grinta, overgave en initiatief.

  Ik zag snel voetbal en sterke individuele prestaties zoals die van Defour, Najar en vooral van uitblinker Dennis Praet (foto). Die reageerde zeer volwassen op en naast het veld op de - voor mij zeer misplaatste opmerking - van voorzitter Vanden Stock.

  Er was ook een goeie wedstrijdmentaliteit. Coach Besnik Hasi lijkt op dit moment toch wat meer opties te hebben. Djuricic is onmiskenbaar een groot talent. Met Badji op het middenveld heeft Anderlecht nu toch minstens één man met een baard. En dat wilden de anciens in de kern toch graag.

  Büttner op de linksachter brengt diepgang. Bovendien beschikt die over een gave traptechniek.

  Vertrokken? Of weer een sof?

  Wie weet was vrijdag een nieuwe start voor Anderlecht. Al heeft paars-wit zulke prestaties al vaker geleverd. En daarna volgde weer een sof. Je gaat mij dus niet horen zeggen dat ze weer definitief vertrokken zijn.

  Non-match van Standard

  De non-match van Standard tegen STVV kan ik moeilijk verklaren. Aanvallend was het team onmondig en defensief zeer kwetsbaar. Had het te maken met decompressie na het bereiken van de bekerfinale? Of onderschatte Standard Sint-Truiden? Dat zou allemaal kunnen.

  Voor de tweede keer al dit seizoen schiet Standard zich in de voet tegen STVV. Dat zijn zes gouden punten voor de Truienaars.

  We weten natuurlijk wel dat er een zeer verregaande samenwerking is tussen de twee clubs, maar ik denk toch niet dat punten cadeau doen daar een onderdeel van uitmaakt. Al deden Goreux en doelman Valdes (foto) wel heel hard hun best.

  Valdes klopte er in Camp Nou overigens ook wel een keer naast op hoge ballen. Zo ongelooflijk is dat nu ook weer niet.

  Standard leed zeer duur puntenverlies. Het verloor voor de vijfde keer in eigen huis. Standard liet al 19 punten liggen op Sclessin. In totaal heeft Standard al elf keer verloren. En nog altijd zijn ze volop in de running voor Play-off I. Ik weet niet precies wat ik daarvan moet denken.

  Peter Vandenbempt