• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet: "Hoofdvogel ontbrak vorig seizoen"

  "De beslissing over wie kopman wordt bij BMC is nog niet genomen."

  Greg Van Avermaet bereidt zich in Qatar voor op het nieuwe seizoen. Hij heeft één groot doel: een klassieker winnen. "Ik word het ook wel beu dat ik dat elk jaar moet zeggen. Vorig seizoen was goed, maar de hoofdvogel ontbrak."

  Greg Van Avermaet strandde in de eerste rit in Qatar op de zevende plaats. Hij wil graag hoog eindigen in het klassement, maar deze ronde is maar een voorbereiding op weg naar zijn grote doel: de klassiekers. "Voor mij is dit ideaal. Het gaat hier snel, er is wind, je moet een beetje wringen en vechten, ... Net zoals in de klassiekers eigenlijk."

  "Vorig jaar reed ik mijn beste klassieke voorjaar tot nu toe, maar de hoofdvogel ontbrak. Ik kan mezelf weinig verwijten. Het is gewoon moeilijk om een klassieker te winnen. Je hebt maar drie of vier kansen. Ik reed vorig jaar goeie koersen. In Roubaix reed ik zelfs de perfecte wedstrijd, maar Degenkolb was sneller aan de meet. Daar moet je je bij neerleggen."

  "Ik ben het zelf ook beu dat ik dat elk jaar opnieuw moet zeggen, maar die grote klassieke zege moet er komen. Alleen dan is mijn seizoen geslaagd. Ik heb genoeg ereplaatsen behaald en ik heb al overal meegedaan voor de overwinning. Nu hoop ik op die extra stap. Ik kan die niet snel genoeg zetten. Had het een paar jaar geleden al gewild, maar ja ik moet blijkbaar gewoon afwachten." 

  "Naar welke race ik wil pieken? Pieken is moeilijk voor mij. Meestal presteer ik een heel seizoen op hoog niveau. Ik heb een goeie winter achter de rug dus dat zal dit jaar niet anders zijn. Ik zal er staan vanaf de Omloop Het Nieuwsblad tot de Amstel Gold Race."

  "Ik verwacht in de klassiekers dezelfde namen: Boonen, Cancellara, ... Gilbert? De beslissing over wie de kopman wordt in onze ploeg is nog niet genomen. We gaan sowieso een aantal wedstrijden samen rijden, maar wat er in de Ronde van Vlaanderen zal gebeuren, weet ik niet. Ik denk dat die koers mij het beste ligt en dat ik dus sowieso voor mezelf zal mogen rijden."

  Van Avermaet over...

  • De Ronde van Frankrijk: "De voorbereiding op de Tour zal een beetje hetzelfde zijn als vorig jaar. Er zijn mindere kansen op ritwinst, maar misschien kan ik wel geel pakken. We beginnen niet met een tijdrit en de tweede rit moet mij liggen, dus het kan.
  • Het WK: "Het is niet echt een hoofddoel. Je moet elk jaar je kans proberen grijpen, maar het wordt moeilijk. Het parcours is op maat van de echte sprinters."
  • Een mental coach: "Ik heb niet het gevoel dat ik daar nood aan heb. Ik lees wel veel boeken over het onderwerp en denk dat ik weet wat ik nodig heb om mentaal sterk te staan. Je moet vooral in jezelf geloven."

  Sfeerbeelden uit Qatar: