• home
 • video
 • pas verschenen

  Merckx: "Van mij mocht Etixx-Quick Step in Qatar meerijden"

  Eddy Merckx is dezer dagen aan de slag als ambassadeur van de Ronde van Qatar. Sporza had in Qatar met de wielerlegende een gesprek over mechanische fraude, de afwezigheid van Etixx-Quick Step en het WK in Qatar.

  "Schorsing niet nodig als ze niet met die fiets gereden heeft"

  Ook de mechanische fraude op het WK veldrijden was Eddy Merckx in Qatar niet ontgaan. Een week geleden was de wielerlegende duidelijk: "Voor mij moet zoiets bestraft worden met een levenslange schorsing", klonk het vorige week.

  "Ik heb gezegd dat Femke Van den Driessche levenslang geschorst moet worden als ze met die fiets gereden heeft. Maar als ze er niet mee gereden heeft, dan hoeft het voor mij ook niet. Ik heb niet gezegd dat ze die fiets gebruikt heeft, wel de UCI", verduidelijkt Merckx bij Sporza.

  Merckx is niet te spreken over mechanische fraude. "Dat is de ondergang van de wielersport. Dat heeft niets te maken met fysieke inspanningen en is onaanvaardbaar. Mijn reactie heeft niets te zien met Femke zelf, bij een ander geval zou mijn reactie identiek geweest zijn. Maar als ze kan bewijzen dat ze er niet mee gereden heeft, dan hoeft een schorsing niet."

  Waarom vindt Merckx deze mechanische fraude erger dan medische doping? "Tussen doping en mechanische doping zit een groot verschil", legt Merckx uit.

  "Ik denk niet dat je met eender welke medicatie 50 of 200 watt extra kunt duwen. Dat geldt misschien voor lange inspanningen, waarbij je sneller recupereert in rittenwedstrijden, maar dat zal niets opleveren in eendagswedstrijden. Doping is sowieso onaanvaardbaar, maar mechanische doping heeft niets te maken met wielrennen."

  "Etixx-Quick Step? Tegen de wil van de sjeik kun je niet ingaan"

  Over naar de Ronde van Qatar, die vandaag op gang geschoten wordt. Eddy Merckx is er al enkele jaren het uithangbord, maar geeft toe dat de rittenkoers het dit jaar met een minder interessant deelnemersveld moet stellen.

  "Ik denk dat veel renners minder snel aan hun seizoen beginnen door de Olympische Spelen. Met de blessures van Degenkolb hebben we tegenslag, er zijn problemen tussen de Qatarese federatie en Etixx-Quick Step. En er zijn meer koersen en dus meer concurrentie."

  Merckx snijdt zelf een belangrijk thema aan: de afwezigheid van Etixx-Quick Step in Qatar. De Belgische ploeg gaf zelf aan dat het een andere voorbereiding verkoos, maar werd volgens de organisatie bewust niet uitgenodigd door "problemen met discipline en beleefdheid".

  "Dat is iets tussen Etixx-Quick Step en de Qatarese federatie. Ze waren een paar keer te laat bij de podiumceremonies en hebben die mensen een beetje genegeerd."

  "Mocht het aan mij gelegen hebben, dan zouden ze hier aanwezig geweest zijn. Jammer, want Kittel zou hier mooi gestaan hebben. Maar tegen de wil van de sjeik kan je niet ingaan."

  "WK-parcours? Wind kan een grote rol spelen"

  Eind oktober vormt Qatar ook het decor voor de regenboogstrijd. Krijgen we een WK met waaiers, of zal er dan minder wind zijn? En wat met de hoge temperaturen?

  "Ik was hier vorig jaar in oktober en toen was er heel veel wind", benadrukt Merckx. "Maar de temperatuur zal niet meer dan 25 graden bedragen. Iedereen vergeet dat Qatar bijna een eiland is en dat de Ronde van Abu Dhabi in de woestijn gereden wordt."

  Is het WK-parcours een typische en technische Vlaamse omloop? "Het parcours is veilig, je hoeft niet te remmen bij elke hoek. Er zijn wel veel bochten, dat maakt het iets moeilijker. En de wind kan een grote rol spelen."

  Het WK wordt overigens niet het eindpunt van de wielersport in Qatar. "De Ronde van Qatar wil toetreden tot de WorldTour. Ze willen de rittenkoers blijven organiseren. Of dat met mij zal zijn, dat weet ik nog niet", besluit Merckx.