• home
 • video
 • pas verschenen

  Cavendish opent zijn rekening in Qatar

  Cavendish was de snelste in een omvangrijke kopgroep.

  Mark Cavendish heeft de openingsrit van de Ronde van Qatar gewonnen. In de sprint van een omvangrijke kopgroep klopte hij Sacha Modolo en Andrea Guardini. Greg Van Avermaet finishte op de zevende plek in een typische waaieretappe.

  De eerste rit in de Ronde van Qatar was spek naar de bek van de hardrijders. De strakke wind vroeg om waaiers en die kregen we ook te zien. In de eerste twee uur werd een gemiddelde van 52 kilometer per uur gehaald, waardoor het peloton in stukken scheurde.

  Zo ontstond een zeer interessante kopgroep van 21 renners met naast Alexander Kristoff en Mark Cavendish ook snelle jongens als Sam Bennett, Andrea Guardini en Sacha Modolo. Greg Van Avermaet en Zico Waeytens verdedigden de Belgische kleuren.

  De achtervolgende groep bleef lang op een minuut hangen en zo leken de 21 koplopers te zullen strijden om de eerste leiderstrui. Van Avermaet probeerde met drie ploegmaats de sprinters nog te verrassen. Dat kostte de kop van onder meer Zico Waeytens, maar de snelle mannen plooiden niet.

  De vier Katjoesja-renners trokken in de laatste drie kilometer het laken naar zich toe en de intussen vijftien overblijvers maakten zich op voor de sprint. Alexander Kristoff kwam vroeg op kop, maar werd al snel ingehaald door Mark Cavendish, die naar zijn eerste seizoenszege snelde. Van Avermaet was beste Belg op de zevende plek.

  Van Avermaet: "Wil nog opschuiven in het klassement"

  Greg Van Avermaet overleefde de taaie rit en kwam binnen als beste Belg, maar de renner van BMC was toch een beetje teleurgesteld. "We hebben met de ploeg de koers proberen te maken en hadden altijd de controle. In de laatste tien kilometer hebben we nog een pak renners kunnen lossen. Dan hoop je natuurlijk iets te rapen, maar het was moeilijk."

  "Mijn sprint was niet helemaal perfect. Het liep niet zoals we in gedachten hadden en ik moest een paar keer in de remmen. Dan was de sprint al voorbij. Cavendish kloppen op zo'n aankomst is voor mij sowieso heel moeilijk."

  "Al bij al ben ik wel tevreden. Het was een lastige koers, zoals we gewend zijn in Qatar. Ik voelde me goed en met het oog op het eindklassement was dit een goeie dag. Alleen donderdag zullen we nog moeten oppassen voor de wind, maar ik heb een sterke ploeg. Ik wil nog opschuiven in het klassement."

  Uitslag rit 1

  01. Mark Cavendish (GBr) - 176 km in 3u28'46"
  02. Sacha Modolo (Ita) - allen z.t.
  03. Andrea Guardini (Ita)
  04. Sam Bennett (Ier)
  05. Alexander Kristoff (Noo)
  06. Edvald Boasson Hagen (Noo)
  07. Greg Van Avermaet
  08. Manuel Quinziato (Ita)
  09. Arnaud Gérard (Fra)
  10. Soren Kragh Andersen (Den)

  Algemeen klassement na rit 1

  01. Mark Cavendish (GBr) - in 3u28'31"
  02. Sacha Modolo (Ita) - op 8"
  03. Andrea Guardini (Ita) - 11"
  04. Alexander Kristoff (Noo) - 12"
  05. Vjatsjeslav Koeznetsov (Rus) - 13"
  06. Greg Van Avermaet - 14"
  07. Sam Bennett (Ier) - 15"
  08. Edvald Boasson Hagen (Noo)
  09. Manuel Quinziato (Ita)
  10. Arnaud Gérard (Fra)

  De rit in tweets