• home
 • video
 • pas verschenen

  Clijsters: "Ik zou graag een vlieg willen zijn bij Djokovic"

  Vannacht begint met de Australian Open het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. Kim Clijsters is een aandachtige toeschouwer in Melbourne en blikt bij Sporza vooruit op het toernooi bij de vrouwen en mannen.

  Over Yanina Wickmayer: "Ze moet rustig blijven"

  Kim Clijsters: "Yanina heeft de capaciteiten om het heel veel topspeelsters moeilijk te maken of te kloppen. Ze werkt heel hard en is ongelofelijk fit, wat op zich al intimiderend is voor een tegenstander."

  "Ze heeft al enkele goeie matchen gespeeld, maar dat moeten nu een aantal wedstrijden op een rij worden. Ik zie dat ze hard traint, maar dat is niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Ze kan ons nog veel mooie momenten geven."

  "Mijn tip? Ze moet rustig blijven op de baan. Ervaren speelsters laten zich niet te snel van de kaart brengen en Yanina moet mentale rust vinden op het terrein."

  Over Alison Van Uytvanck: "Het wordt moeilijk"

  Kim Clijsters: "Ook voor Viktoria Azarenka, haar opponente in de eerste ronde, zal het een zware loting zijn. Zij beseft ook wel dat ze moet opletten voor Alison bij het begin van het toernooi."

  "Alison heeft de wapens die het Azarenka moeilijk kunnen maken, maar de Wit-Russische oogt fit en staat goed te spelen. Ik denk dat ze zich niet zal laten vangen. Het wordt moeilijk voor Alison, maar ik geef haar een kans."

  Over Kirsten Flipkens: "Ze kent haar sterke en zwakke punten"

  Kim Clijsters: "Ervaring is ook heel belangrijk. Kirsten kent haar sterke en zwakke punten en dat is heel belangrijk. Ze kan zich aanpassen als het moeilijker gaat. En met haar variatie maakt ze het heel veel speelsters moeilijk."

  Over de vele blessures bij de vrouwen: "Het verbaast me"

  Kim Clijsters: "Hopelijk zijn het kleine blessures, die snel opgelost zijn. Maar het heeft me wel verbaasd. Dat ze minder risico's willen nemen, kan ik ergens ook wel begrijpen. Maar ik zou het niet gedaan hebben. Als je je goed verzorgt en een goeie staf hebt, dan zou dat geen reden mogen zijn."

  Over Serena Williams: "Eerste ronde wordt belangrijk"

  Kim Clijsters: "Ik kijk uit naar haar eerste ronde, want het zal belangrijk zijn om van bij het begin van het toernooi scherp te zijn."

  "Dat ze zelf zegt dat ze 130 procent klaar is? We moeten alles met een korreltje zout nemen, maar ze ziet er nog fit uit. Ik denk niet dat ze 6 maanden in de zetel gelegen heeft."

  "Tijdens mijn eerste dag hier kwamen we elkaar tegen en het was leuk om elkaar terug te zien. We hebben een korte babbel gehad. Ik vind dat ze veel toegankelijker geworden is."

  Over David Goffin: "Hij deed me aan Hewitt denken"

  Kim Clijsters: "Hij deed me tijdens de Daviscup regelmatig aan Lleyton Hewitt denken: niet de sterkste of grootste speler met de grote wapens, maar wel iemand met veel precisie en een goed benenspel. Als hij fysiek nog sterker kan worden, dan kan dat hem naar de top 10 brengen."

  Over Novak Djokovic: "Hij is bijna onklopbaar"

  Kim Clijsters: "Novak Djokovic gebruikt een meer alternatieve aanpak. Ik denk dat veel meer spelers daar baat bij zouden hebben. Bij Djokovic zou ik echt een vlieg willen zijn: ik wil zien wat hij eet en hoe hij zich verzorgt. Ik denk niet dat we alles te zien krijgen van zijn voorbereiding. Op dit moment is hij bijna onklopbaar."

  Over haar rol in Melbourne: "Ik voel me niet meer Aussie Kim"

  Kim Clijsters: "Het was moeilijk om thuis te vertrekken en ik ben hier al een paar keer verloren gelopen: er is hier veel veranderd. Ik zal hier een aantal nieuwe uitdagingen aangaan: ik zal de Legends Trophy spelen en zal ook commentaar geven. En ik help ook enkele spelers."

  "Of ik me nog "Aussie Kim" voel? Dat gevoel heb ik niet echt meer. Het is heel leuk om iedereen terug te zien, maar het is niet zo dat ik me hier weer onmiddellijk thuis voel."

  "Ik heb het de voorbije dagen al vaker gezegd: ik ben blij dat ik het zelf niet meer moet doen. Die matchen spelen, de fysieke inspanningen en de druk op je lichaam: het is leuk om het eens op een andere manier te bekijken."