• home
 • video
 • pas verschenen

  Sergeant: "We zijn beter gewapend dan de voorbije jaren"

  Na een vruchtbaar 2015 probeert Lotto-Soudal ook dit jaar te oogsten. Sporza sprak met manager Marc Sergeant na de tweede ploegstage op Mallorca over vier troefkaarten in de Belgische ploeg: Jelle Wallays, Tiesj Benoot, Tim Wellens en André Greipel.

  "Jelle Wallays moet verder gaan dan de eerste ontsnapping"

  Marc Sergeant: "Hij was het type renner dat we zochten: een Belg die geen schrik heeft om een trapje te veel te geven. Dat heeft hem ook geen windeieren gelegd, want hij heeft al koersen gewonnen."

  "Maar Wallays moet toch een stapje verder gaan dan proberen mee te zijn in de eerste ontsnapping. Hij kan het laatste uur aan en kan de koers openbreken. Daar staat hij voor te popelen."

  "Gun Tiesj Benoot wat tijd als het niet lukt"

  Marc Sergeant: "De koers moet zijn statuut uitwijzen. Mijn renners weten goed genoeg dat ze elkaar nodig hebben. Kijk maar naar Niki Terpstra, die soms ook veel te vroeg aanviel, maar wel kon winnen omdat hij genoeg ploegmaats had om de boel stil te leggen. Dat is bij ons nu ook mogelijk."

  "Tiesj heeft een aantal stappen overgeslagen: hij is al in de finales geraakt. Of we hem kunnen vergelijken met Van Avermaet? Leg er niet te veel druk op. Hij weet dat hij het moet doen, maar gun hem wat tijd als het even niet lukt."

  "In de klassiekers kan hij in de voetsporen treden van Greg. Een zege zal ook bij Tiesj het keerpunt zijn. Hij kan enorm stukgaan en toch weer levend worden. Dat heb je nodig om de Vlaamse klassiekers tot een goed einde te brengen."

  "Tim Wellens heeft geleerd wat er achter zijn rug gebeurt"

  Marc Sergeant: "Ik vond het geweldig hoe hij na de Tour gereageerd heeft. Na de rit in Hoei heb ik hem verteld dat hij de lat misschien te hoog had gelegd. Daar werd hij op afgerekend en dat vond ik niet terecht."

  "Hij heeft daarna zijn ondergeschikte rol perfect uitgevoerd en heeft enorm afgezien om Parijs te halen. Daarna kon het volledig afgelopen zijn, maar hij heeft de moeilijkste weg bewandeld. Want 14 dagen later stond hij er in de Eneco Tour. En ook in Canada won hij en ik heb toch gehoord dat dat een van de zwaarste koersen van het jaar was."

  "Of hij veel geleerd heeft uit die Tour? Hij wist dat hij niet zo goed was als gehoopt en moest dan nog twee weken meefietsen. Dat is niet niks. Hij moest dan de ploeg helpen en heeft toen ook ingezien wat de anderen voor hem doen. Dat is niet onbelangrijk. Hij heeft geleerd wat er achter zijn rug gebeurt."

  "Greipels testen zijn beter dan vorig jaar"

  Marc Sergeant: "André is altijd de ruggengraat van deze ploeg geweest. Ik ben heel tevreden dat hij vorig jaar vier Tour-ritten gewonnen heeft. Dat heeft bevrijdend gewerkt."

  "Hij is altijd een boegbeeld geweest, een voorbeeld waar iedereen naar opkijkt. Hij ontgoochelt nooit en de laatste testen bewijzen dat zijn waarden nog beter zijn dan vorig jaar. Het is dus nog niet op."

  "Wat ik van de concurrentie denk? Als Kittel zijn vroegere niveau haalt, dan wordt hij de zwaarste concurrent. Cavendish, dat weet ik niet. Hij zit in een andere ploeg en die gewoontes zijn er toch niet. En hij rijdt ook veel op de piste. Maar zet Kristoff ook maar in dat rijtje."

  De conclusie van Sergeant: "Ik hoop dat de wind gunstig zit"

  "Ik hoop dat de wind in 2016 voor ons gunstig zit. We zijn beter gewapend dan de voorbije jaren en jongens zoals Debusschere, Roelandts, Benoot en Wallays voelen dat er iets zit aan te komen."

  "Na ons schitterend seizoen dacht iedereen: eigenlijk kunnen we opnieuw zo'n superjaar meemaken. Op de eerste stage voelde ik al dat het goed zat. Iedereen werkt zijn trainingen af en is ambitieus. Ik heb het beste voor met dit seizoen."

  Bekijk het volledige interview met Marc Sergeant