• home
 • video
 • pas verschenen

  "Met de Gouden Schoen sta je in de vitrine en lok je grote clubs"

  Sven Kums kreeg woensdag de Gouden Schoen.

  Cijfers bewijzen dat de Gouden Schoen winnen zo ongeveer garant staat voor een transfer binnen 1,5 jaar. Spelersmakelaar Dejan Veljkovic legt uit welke impact de Schoen heeft op de toekomst van een speler en zijn marktwaarde.

  Gouden Schoen = transfer?

  Een Gouden Schoen wordt in de dagen na zijn verkiezing van hot naar her gesleurd. Maar na alle verplichtingen doemt in de (nabije) verte steevast "de transfer" op.

  Op Dennis Praet, de winnaar van vorig jaar, na, had elke Gouden Schoen-winnaar sinds 2000 al in de volgende zomer een transfer naar het buitenland te pakken. Opmerking: de transfer van Suarez in 2012 ging uiteindelijk niet door omdat de Argentijn niet door de medische proeven was geraakt.

  Transfer naar het buitenland van Gouden Schoen-winnaars vanaf 1999
  Na de Gouden Schoen Winnaars
  Minder dan een jaar gebleven5Thorgan Hazard (editie 2013)
    Mbokani (2012)
    Boussoufa (2010)
    Jovanovic (2009)
    Koller (2000)
  Tussen 1-2 jaar gebleven5Conceiçao (2005)
    Kompany (2004)
    Aruna (2003)
    Sonck (2001)
    Staelens (1999)
  Tussen 2-5 jaar gebleven4Witsel (2008)
    Defour (2007)
    Boussoufa (2006)
    Simons (2002)
  Langer gebleven of niet vertrokken2Praet (2014)
    Suarez (2012)

  "Gouden Schoen geeft meerwaarde voor club en speler"

  Spelermakelaar Dejan Veljkovic schetst de impact van de Gouden Schoen. Zelf begeleidde hij Jovanovic toen die won en erna een transfer naar Liverpool kreeg.

  "Als je de Gouden Schoen wint, dan sta je in de vitrine en zijn de grote clubs meteen meer in je geïnteresseerd. Wie wint is toch de beste van het land."

  "Buitenlandse clubs houden absoluut rekening met individuele prijzen die in België gewonnen worden. Dat geldt ook voor Belgische teams als een speler bij een kleinere ploeg wint. Denk maar aan Gilles De Bilde, waarmee ik nog samenspeelde bij Aalst, die ging in de zomer erna naar Anderlecht."

  "Normaal is het een springplank. Het hangt er ook wel van af of de speler de ambitie heeft om in België te blijven of niet. Dat moeten we ook bij Kums nog afwachten."

  Hoe beïnvloedt het de marktwaarde? "Een speler is zeker meer waard na de Schoen. Die geeft een meerwaarde voor de club en de speler."

  Hoeveel lapt zo'n Schoen dan bij de "prijs" van Kums? "De Schoen winnen speelt een rol om de marktwaarde te bepalen. Maar het telt ook dat Sven Kums Rode Duivel geworden is. En voor iedereen bij Gent geldt dat ze kampioen werden en in de Champions League speelden."

  Wacht er op Kums dan een transfer of een contractverbetering? "Dat is aan meneer Louwagie. Maar natuurlijk is het ook een compliment voor de club als een speler die trofee wint. Het is ook absoluut verdiend voor Gent, het is een beloning voor de club."