• home
 • video
 • pas verschenen

  WADA-commissie haalt uit naar de voormalige IAAF-top in dopingrapport

  Diack is een van de spilfiguren in het onderzoek van het WADA.

  Het Wereldantidoping­agentschap WADA heeft het tweede deel van zijn rapport over dopinggebruik in de atletiek toegelicht. De voormalige top van de Internationale Atletiekfederatie IAAF, vooral ex-voorzitter Lamine Diack, wordt stevig met de vinger gewezen. "Ze hebben Rusland in staat gesteld om uit te groeien tot een paradijs voor dopinggebruikers", klinkt het.

  Begin november had het WADA al voor een stevige schokgolf in de atletiek gezorgd met zijn rapport over het dopinggebruik, vooral dan bij Russische atleten. Dat leidde tot een voorlopige schorsing van Rusland.

  In het tweede deel van het rapport, dat vandaag werd toegelicht in München, wordt vooral de top van de Internationale Atletiekfederatie IAAF stevig geviseerd.

  Kort samengevat: volgens het WADA heeft de IAAF helemaal gefaald in de strijd tegen doping, zeker bij de Russische atleten.

  "Er was een manifest gebrek aan politieke wil binnen de IAAF om Rusland te confronteren met de verworven informatie over dopingactiviteiten", klinkt het. "Rusland kon daardoor uitgroeien tot een paradijs voor dopinggebruikers."

  Ex-IAAF-voorzitter Lamine Diack is volgens het rapport de spilfiguur in het dopingdossier. "Hij was verantwoordelijk voor het organiseren van de corruptie, die binnen de IAAF verankerd was."

  Ook de andere leden van het IAAF-bestuur worden niet vrijgepleit. Maar opvallend: huidig IAAF-preses Sebastian Coe (foto), die tussen 2007 en 2015 vicevoorzitter bij de IAAF was, blijft helemaal buiten schot. Meer nog, volgens het WADA is Coe "de geschikte man om de hervormingen bij het IAAF vorm te geven".

  Enkele punten uit het WADA-rapport:

  • "Lamine Diack is verantwoordelijk voor het organiseren van de corruptie binnen de IAAF."
  • "Diack had een klein netwerk van medewerkers dat buiten de IAAF opereerde."
  • "De corruptie was verankerd binnen de IAAF. Het is zeer duidelijk dat veel meer bestuursleden op de hoogte waren van de problematiek."
  • "Er zijn zeer veel hersteluitdagingen bij de IAAF. Sebastian Coe is de geschikte man om die hervormingen te leiden."
  • "Er is geen sprake van dat Coe op de hoogte was van de activiteiten van Diack."
  • "Er is duidelijk een probleem met Kenia. Maar een onderzoek doen over Kenia, daar hadden we geen mandaat voor."

  Coe: "Het wordt een lang en pijnlijk proces"

  IAAF-voorzitter Sebastian Coe wil zich inzetten om het vertrouwen te herstellen. "Maar dat wordt een lang en pijnlijk proces", klinkt het.

  "Ik bedank de onderzoekscommissie voor het gewetensvolle werk. Ik ben dankbaar dat de commissie zich zorgen maakt over de toekomst van de sport en verwijst naar de problemen waarvan we niet op de hoogte waren."

  "De corruptie die werd blootgelegd, is afgrijselijk. We kunnen het verleden niet veranderen, maar ik ben ervan overtuigd dat we kunnen leren uit onze fouten. We zullen alle aanbevelingen zo snel mogelijk opnemen in het hervormingsprogramma."