• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos: "Trainerswissel bij AS Roma is ook goed voor de Rode Duivels"

  Radja Nainggolan deelt in de malaise bij AS Roma.

  Filip Joos zat zaterdag in het stadion bij de zwanenzang van Rudi Garcia als coach van AS Roma. De voetbalcommentator bespreekt de problemen bij de zwalpende Romeinen en vindt de komst van Luciano Spalletti als nieuwe coach een goeie zaak. "Ook voor de Rode Duivels", verwijst Joos naar Radja Nainggolan.

  Filip Joos over AS Roma:

  • Roma is op dit moment echt een spookclub.
  • Geen sterke hand door voorzitter die in Amerika woont.
  • De club zit met een probleem-Totti.
  • Roma heeft de harde hand van nieuwe coach Spalletti nodig.
  • Trainerswissel is ook een goeie zaak voor de Rode Duivels.

  "Na één minuut in eerste oefenmatch waande Roma zich al kampioen"

  Ik was zaterdag nog in het Stadio Olimpico, waar ik voor het eerst dit seizoen betaald heb om naar een wedstrijd te kijken. Die 80 euro waren eigenlijk in het water gegooid en tegelijk ook niet, omdat je zelden de deconfiture van een ploeg op die manier krijgt aangereikt.

  Op dit moment is Roma echt een spookclub. De harde kern komt al een heel seizoen niet opdagen uit protest tegen enkele veiligheidsmaatregelen. De sfeer in het stadion was dan ook echt dramatisch. Aan Den Dreef is het qua sfeer maal zeven in vergelijking met Roma-Milan.

  Roma was eigenlijk wel heel sterk aan het seizoen begonnen, maar het probleem sleept zich voort van vorig seizoen. Toen hadden ze een heel slechte periode met echt schabouwelijk voetbal. Dan kwam dit seizoen Dzeko en die ging alles oplossen, want eindelijk hadden ze een diepe spits.

  Dat lukte ook in de eerste twee à drie wedstrijden. Toen Dzeko in zijn eerste oefenmatch voor AS Roma al na één minuut een bal in de kruising joeg, waande Roma zich al kampioen.

  Vroeg in het seizoen werd dan ook nog een kwakkelend Juventus met goed voetbal geklopt. Toen dachten ze het nog meer. Op dat moment werd het tricolore schildje al besteld voor op hun truitjes van volgend seizoen. En dan stuikte alles in mekaar op een manier dat het niet erger kon.

  "Roma zit met een probleem-Totti"

  Er zijn een paar rare dingen aan AS Roma. De voorzitter, James Pallotta, is een Amerikaan. Zo'n twee keer per seizoen komt hij in Rome kijken wat er met zijn ploeg gebeurt. Dat voel je wel een beetje, iedereen doet maar wat zijn eigen zin. Er is geen sterke hand die de ploeg leidt.

  Pallotta is wel een wijze man die ook durft in te gaan tegen de agressie van sommige supporters. Dat zie je niet zo vaak in Italië. Met hem kun je wel werken, dat lijkt mij echt een droom van een voorzitter. Als hij spreekt, wordt er wel geluisterd.

  Hij heeft de match zaterdag vanuit de VS bekeken en was naar verluidt furieus na afloop. Hij moet ook gezien hebben dat dit het drama voorbij was. De spelers hebben wel kwaliteiten, maar zullen eerst fysiek top moeten zijn.

  Pallotta heeft deze zomer zelf een nieuwe fysieke trainer gehaald. Wel, zaterdag was Nainggolan de enige die nog een beetje liep. Voor het overige zat die ploeg dood na tien minuten voetballen. Ze probeerden te pressen, het was aandoenlijk om te zien. Milan, met een heel erg goeie Bacca, had eigenlijk met 1-4 moeten winnen.

  Je zit bij Roma ook met een probleem-Totti, die maar wil blijven voetballen. Zaterdag maakte hij zijn rentree na vier maanden dus je kunt het hem niet kwalijk nemen, maar het was echt erg. De Rossi, die fit zou moeten zijn, was zo mogelijk nog erger. Er is veel werk aan de winkel voor opvolger Spalletti (foto).

  "Trainerswissel bij Roma is ook goed voor de Rode Duivels"

  Luciano Spalletti is een trainer die de harde hand prefereert. Hij is al bij Roma geweest en toen speelden ze eigenlijk het beste voetbal uit hun geschiedenis. Het is een man die dwingend is. Hij is dinsdag naar Miami gevlogen om te spreken met de voorzitter en voor zichzelf een aantal ijzeren regels af te dwingen waarbinnen hij kan manoeuvreren.

  Hem zullen ze geen fysieke trainer moeten opsolferen die hij niet wil, hij zal echt wel zijn wil doordrijven. Dat moet ook, je moet een sterke man hebben, al kun je daar ook mee ten onder gaan: een trainer die het alleen voor het zeggen heeft, met een voorzitter die heel ver weg zit.

  Maar ik denk dat Roma dat wel nodig heeft. Spalletti is geen simpele man, maar er wacht hem ook geen simpele taak. Een paar spelers zijn hopeloos uit vorm. Tegen Real Madrid in de Champions League gaan ze er onherroepelijk uit. Die dromen moeten ze de spelers en de supporters niet verkopen. Eerst moet alles fysiek op punt worden gezet.

  Nainggolan lijdt ook mee onder het niveau van de ploeg, al was hij zaterdag absoluut de beste Roma-man. Ook hij lijkt me fysiek wel niet top, dat is ook voor de nationale ploeg toch een aandachtspunt. Hij is op dit moment niet die overweldigende speler.

  De trainerswissel bij Roma is daarom ook goed voor de Rode Duivels. De ploeg is nu niet goed geprepareerd. Ook dat is kans op eerherstel en fysiek herstel voor Nainggolan, die voetballend wel bleef bovendrijven tegen Milan. Hij deed dezelfde dingen die we ook bij de Duivels zien, maar er gebeurde zo ontstellend weinig mee dat het in het niets verzonk.

  Filip Joos