• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt over Gouden Schoen: "Volledig Gents podium zou oververdiend zijn"

  Vanavond weten we wie de Gouden Schoen krijgt als beste voetballer in de Belgische competitie. Sporza-voetbalcommentator Peter Vandenbempt blikt vooruit op het gala. "Het zou wel eens een heel mooie avond kunnen worden voor AA Gent", denkt Vandenbempt.

  Peter Vandenbempt over de Gouden Schoen:

  • Kums zal winnen op basis van tweede helft van het jaar.
  • Volledig Gents podium zou geen verrassing zijn.
  • Het moeilijke komt er nu aan voor AA Gent.

  "Sven Kums is de topfavoriet voor de Gouden Schoen"

  Sven Kums is de topfavoriet voor de Gouden Schoen en dat heeft vooral veel te maken met zijn tweede helft van het jaar, waarin hij ongelooflijk geëxplodeerd is. Hij zal de Gouden Schoen dus vooral op basis van de laatste zes maanden winnen. Hij was al wel belangrijk in het titelseizoen van AA Gent, maar toch een klein beetje in de schaduw.

  Maar nu heeft hij wat hij eigenlijk al vele jaren deed ook nog eens op een hoger niveau gedaan, in de Champions League. Je staat niet zomaar in het elftal van de groepsfase van de Champions League.

  De kwaliteiten van Kums zijn bekend. In eerste instantie is hij een zeer slimme speler, iemand die snel denkt en handelt. Dat onderscheidt altijd extreem goeie voetballers van goeie voetballers. Kums denkt altijd een stap vooruit en is daardoor vaak verrassend voor de tegenstander. Hij bespeelt ook heel goed de ruimtes. Hij is de ideale spelmaker.

  Ik hoed mij altijd voor vergelijkingen met echte wereldsterren. Ik zou Kums niet vergelijken met Andrea Pirlo, die toch wereldkampioen en kampioen van Italië geweest is en 20 jaar aan de absolute top van Europa gespeeld heeft.

  Maar ik begrijp de vergelijking wel, want wat Pirlo zo speciaal maakt, heeft Kums ook allemaal. Ze spelen ook ongeveer op dezelfde positie. Kums is een nuchtere jongen zonder de allures van een vedette. Geen roeper, maar wel iemand die op een rustige manier zegt waar het op staat en zo ontzag afdwingt. Al komt leiderschap er natuurlijk ook alleen maar op basis van prestaties op het veld. Daarin is hij geleidelijk gegroeid.

  "Een volledig Gents podium zou oververdiend zijn"

  Ik moet eerlijk toegeven: Kums staat niet op mijn formulier voor de eerste zes maanden van het jaar. Als ik iemand van Gent moest kiezen, dan was het Brecht Dejaegere. Die heeft het uitstekend gedaan, maar heeft nu problemen gehad in de tweede helft van het jaar. Voor hem wordt het dus moeilijk om in de top 3 te eindigen.

  Matz Sels komt ook wel in aanmerking, maar op basis van de tweede helft van het jaar. Dé doelman in de eerste helft was Mathew Ryan. Die heb ik wat dat betreft op 1 gezet. Ook Neeskens Kebano stond op mijn stemformulier. Die heeft zo goed als in zijn eentje een ploeg als Charleroi naar Play-off I gebracht.

  In de eerste helft van het seizoen zullen er nog wel stemmen naar spelers van andere clubs gaan. Voor de tweede helft zou het niet meer dan normaal zijn dat het overgrote deel van de stemmen bijna allemaal naar spelers van AA Gent gaat.

  Laurent Depoitre zal er dicht bij zijn, net als Danijel Milicevic. Zij zullen al stemmen hebben van de eerste ronde en presteerden ook in de Champions League. Het zou mij dus niet verbazen als het podium gewoon bestaat uit spelers van AA Gent. Op basis van het jaar van Gent zou dat niet meer dan normaal en oververdiend zijn.

  "Het kan een heuglijke avond worden voor AA Gent"

  Een Gouden Schoen voor AA Gent zou voor die club nog maar eens een bevestiging zijn dat ze er helemaal bij horen. Voor clubs als Anderlecht, Club Brugge en Standard is dat helemaal anders, zij hebben al een reeks Gouden Schoenen gehad.

  AA Gent is de ploeg van 2015 en dat zullen we woensdagavond nog eens bevestigd zien. Voor de uitstraling en het gevoel van Gent is het héél belangrijk om ook daar nog eens helemaal bovenaan te staan. Dat Gent nog eens in de picture staat en misschien op een manier die de voorbije tien jaar geen enkele keer gelukt is, met allerlei neventrofeeën voor de club ook, zal een heuglijke avond zijn voor AA Gent.

  Vanaf een afstand bekeken zou ik zeggen dat er bij Gent een zeer solide basis is om het succes te bestendigen. Daarom niet elk jaar kampioen worden, maar wel aan de top blijven en geen terugval meer kennen. Zeker zolang Hein Vanhaezebrouck blijft en men hem daar blijft volgen, is succes bij wijze van spreken wel gegarandeerd voor AA Gent.

  Maar het moeilijke komt er wel aan. Op het einde van het seizoen wordt een soort cyclus afgerond, misschien met nog eens een titel. Dan zijn er jongens klaar om te gaan kijken in het buitenland. Dan wordt het de uitdaging voor AA Gent om op een hoger niveau te rekruteren.

  Op dit moment zie ik geen reden waarom Gent ook daar niet mee om zou kunnen gaan. Het blijft wel een vraagteken, want het is een nieuwe situatie. Maar Gent is altijd heel goed omgegaan met nieuwe situaties. Er is dus geen reden om te denken dat dat in de zomer ook niet zo zal zijn.

  Peter Vandenbempt