• home
 • video
 • pas verschenen

  "Atletiekfederatie wist al sinds 2009 van doping in Rusland"

  Uit documenten van het Amerikaanse persbureau AP blijkt dat de Internationale Atletiekfederatie IAAF al jaren op de hoogte was van wantoestanden in Rusland. In 2009 hadden officials het grootschalige dopinggebruik al in de gaten.

  AP kreeg inzage in interne e-mails en brieven van de afgelopen zes jaar bij de IAAF.

  "De bloedwaarden van de Russische atleten worden stilaan zo problematisch dat onmiddellijke en drastische maatregelen zich opdringen", zo schreef Pierre Weiss, toenmalig secretaris-generaal van de IAAF, aan de inmiddels geschorste Valentin Balachnitsjev, ex-voorzitter van de Russische federatie en ex-penningmeester van de IAAF.

  Op de Olympische Spelen van Londen in 2012 was Rusland goed voor 17 medailles (acht keer goud, vier keer zilver en vijf keer brons) in de atletiekwedstrijden.

  In plaats van schoon schip te maken, zouden de IAAF en de Russen alles onder de mat geveegd hebben.

  Morgen deel 2

  Donderdag publiceert het WADA het tweede deel van het rapport over systematisch dopinggebruik in de atletiek.

  Het vorige rapport werd gepubliceerd op 9 november. Vier dagen later schorste de IAAF de Russische atletiekfederatie voor onbepaalde duur. Daardoor mogen Russische atleten niet aantreden in internationale competities, zoals de Olympische Spelen.