• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Messi excelleert voor ploeg, Ronaldo voor zichzelf"

  Peter Vandenbempt is een van de voetbalmannen van Sporza.

  De verkiezing van de Gouden Bal kreeg met Lionel Messi de verwachte winnaar, ook voor Peter Vandenbempt. Toch stelt de Sporza-journalist zich vragen bij het stemgedrag. "Ik heb de indruk dat de namen van Messi en Ronaldo altijd bovenaan gezet worden en dat daarna pas de rest volgt."

  Het is logisch dat Messi weer gekroond werd tot Beste Speler van de Wereld. De twee jaar ervoor had hij naar Messiaanse normen minder gepresteerd, onder meer door blessures. Maar in 2015 was hij weer outstanding wat betreft doelpunten en assists.

  Messi heeft weer zijn beste niveau gehaald onder Luis Enrique, die er mee voor gezorgd heeft dat het trio Messi-Suarez-Neymar excelleerde. Zo kregen we een Barcelona te zien dat misschien nog beter en completer was dan het Barcelona dat ons eerder al bekoorde onder Guardiola.

  Het grote verschil tussen Messi en Cristiano Ronaldo is dat Messi ook wel voor zijn eigen glorie speelt, maar toch veel meer een teamspeler is. Dat blijkt ook uit het aantal assists: 31 voor Messi tegenover 17 voor Ronaldo. Terwijl het aantal goals dat ze maakten nagenoeg gelijk was.

  Ondanks dat Ronaldo ook een hoog niveau haalt, hebben zijn vele goals geen enkele trofee opgeleverd. Zelfs toen Real Madrid na lang wachten weer de Champions League won, speelde Ronaldo daarin een bijrol. Messi excelleert voor zijn ploeg, Ronaldo voor zichzelf.

  Rendement van Neymar hoger dan dat van Ronaldo

  De derde plaats voor Neymar vind ik vreemd en eigenlijk onterecht. Het is vergelijkbaar met Neuer vorig jaar. Die had toen de Gouden Bal moeten krijgen, maar we kregen toch weer Ronaldo en Messi.

  Ik heb de indruk dat de stemgerechtigden deze twee namen altijd bovenaan zetten en dat daarna pas de rest komt. Want over een heel jaar bekeken vind ik het rendement van Neymar hoger dan dat van Ronaldo.

  Peter Vandenbempt