• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor na BK: "Van Aert is geen "hero just for one day""

  Wout van Aert pakt zijn allereerste Belgische trui, jeugd inbegrepen.

  Christophe Vandegoor blikt een dag na het BK veldrijden in Lille terug. "Van Aert heeft de stress van een kampioenschap omgezet in iets positiefs, hij heeft talent én is heel professioneel bezig met zijn vak. Dat beseffen jonge topsporters niet altijd. Hij zal geen "hero just for one day" zijn, maar eentje voor veel langer", verwijst Vandegoor naar het droevige nieuws van de dag met de dood van David Bowie. Vandegoor analyseert de dominantie van Van Aert, gisteren en het hele seizoen al.

  Stress voor kampioenschap omgezet in iets positiefs

  Ten eerste heeft Van Aert de stress voor een kampioenschap kunnen omzetten in iets positiefs. Die stress was er toch wel na enkele nare ervaringen in het verleden. Hij gaf gisteren ook ruiterlijk toe in interviews achteraf dat het een issue was geworden. Daar kwam de hulp van een mental coach bij. Die ingrepen maken het verschil op het hoogste niveau.

  En ten tweede is Van Aert een enorm talent: iemand die in het laboratorium erg hoge waarden laat noteren, ongeveer dezelfde als die van Sven Nys, vernemen we. Dat is dus talent. Ik zag hem deze zomer ook vierde worden in de GP Scherens op de weg in Leuven na amper een paar weken training. En dat zegt heel veel.

  Van Aert heeft ook de gave – dat zegt zijn coach Marc Lamberts – om bijna een uur met een bijzonder hoge krachtontwikkeling te fietsen met een erg hoge hartslag. En dat is vrij uitzonderlijk. Zo maakt hij het verschil, zelfs op zogezegd makkelijke omlopen zoals gisteren.

  Als Kevin Pauwels dan nog eens tegen een paaltje rijdt en Sven Nys gewoon goed is, maar ook niet meer dan dat, en Tom Meeusen zichzelf opblaast, dan is die cirkel in België heel snel rond.

  Ten derde is Van Aert ook heel professioneel met zijn vak bezig. Het is makkelijk om te zeggen: zo hoort het toch. Maar hij doet dat blijkbaar zeer uitzonderlijk voor zijn leeftijd. Jonge topsporters beseffen dat niet altijd, Van Aert dus wel. Daarom zal hij geen “hero just for one day” zijn, maar eentje voor veel langer.

  De druk moet groter geweest zijn dan gedacht

  De ontlading bij Van Aert en bij zijn entourage gisteren was enorm groot. De druk moet groot geweest zijn, misschien nog groter dan gedacht.

  Je merkt dat toch ook altijd bij topsporters, dat ze in weken voor zo’n kampioenschap het daar niet over hebben en zeggen: “Ach, het is een cross" en "Kampioenschapsrenner, dat komt van de pers".

  Als ze dan gewonnen hebben, en dat zie je soms ook bij mannen op de weg of bij andere sporten, verwijzen ze heel graag naar die soort van kritiek en komen ze daar toch op terug. Zoals Van Aert gisteren: altijd dat predicaat “geen kampioenschapsrenner”, nu heb ik daar eindelijk komaf mee gemaakt. En dan zie je ook die emotionele ontlading.

  De dominantie van Van Aert heeft te maken met Van der Poel

  Van Aert was gisteren heel dominant en is dat ook al het hele seizoen, hij laat bijna niets over voor de concurrentie. Het mag misschien wel vreemd klinken, maar dat heeft ook veel te maken met wereldkampioen Mathieu van der Poel.

  De trainer van Van Aert heeft hem bij het begin van het seizoen op het hart gedrukt dat hij maar hoofdzakelijk naar twee andere renners moest kijken voor de overwinning: dat zijn Van der Poel en Nys.

  Daarom hebben ze er binnen dat team voor gezorgd om al van bij het begin van het seizoen - vanaf de Wereldbeker in Las Vegas dus - top te zijn om de kansen gaaf te houden om überhaupt te kunnen winnen tegen Van der Poel. Maar iedereen weet wat er gebeurd is: de Nederlander kreeg een blessure en kwam pas in november in actie.

  Daarom is Van Aert zo dominant door de eerste maanden gestormd, want qua klasse steken Van Aert en Van der Poel erbovenuit, daarover bestaat geen discussie.

  Het komt er voor Van Aert op aan om scherp te blijven, dat is gebleken in Namen en Zolder, waar hij door Van der Poel – die niet eens 100 procent in orde was en is - werd verslagen. En daarom gaat hij de komende twee weken weer naar Spanje trekt om zijn basisconditie aan te scherpen met het oog op het WK. Ze weten: “Wij moeten 102 procent top zijn om Van der Poel te kunnen kloppen”.

  Christophe Vandegoor