• home
 • video
 • pas verschenen

  Stybar: "Vorig jaar was ik te gestresseerd, ik geef mezelf maar 6 op 10"

  Sporza trok met Etixx-Quick Step op stage naar Calpe. Eerder lieten we hier al Boonen en Lefevere aan het woord, maar ook Stybar, Kittel en Daniel Martin hadden interessante dingen te vertellen. Stybar legt uit waarom hij nu meer geniet op training, Kittel wat hij van zijn seizoen verwacht en Martin waarom hij bij de ploeg past.

  Zdenek Stybar werd afgelopen voorjaar tweede in Parijs-Roubaix, tweede in de E3 Harelbeke en hij won de Strade Bianche. "Toch geef ik mezelf maar 6 op 10", verrast de Tsjech.

  "Mijn conditie was dan wel de hele tijd stabiel, maar ik denk dat ik nog beter kan. We hebben wat bijgestuurd in de voorbereiding. Toen was ik te gestresseerd, omdat ik het maximum eruit wou halen op de trainingen."

  "Nu geniet ik iets meer van de trainingen. Mijn familiale situatie is nu ook rustiger, met mijn zoon Lewis. Vorig jaar was ik te veel bezig met de zwangerschap en was mijn vrouw ziek."

  "Ik zou ook iets later willen pieken dan vorig jaar. Toen was ik iets te vroeg in vorm. Nu wil ik twee weken later pas top zijn."

  Stybar is alvast heel tevreden over de voorjaarsploeg van Etixx-Quick Step, met ook nog Boonen en Terpstra als kopmannen. "En met Tony (Martin, die dit seizoen de klassiekers rijdt) erbij hebben we extra pk's in de ploeg. Hopelijk worden die vele tweede plaatsen van vorig jaar nu zeges."

  Daniel Martin: "Ik koers met mijn hart, dat past bij deze ploeg"

  De twee opvallendste nieuwkomers voor Etixx-Quick Step voor 2016 zijn sprinter Marcel Kittel en heuvelspecialist Daniel Martin.

  "Ik zou het leuk vinden als we meteen goed uit de startblokken kunnen met onze sprintploeg", zegt Kittel, die na een moeizaam seizoen de deur dichttrok bij Giant-Alpecin.

  "Als die goeie start gelukt is, kan ik focussen op mijn hoofddoelen: de Giro en de Tour. Het is mijn droom dat al het harde werk uiteindelijk uitbetaald zal worden op de Champs Elysées."

  Martin moet het vertrek van Kwiatkowski opvangen bij Etixx-Quick Step. "Manager Lefevere is altijd al een fan geweest van mij. Dat geeft me motivatie. Dit is ook een team dat elk jaar de zeges opstapelt. Dat miste ik wat bij mijn vorige team (Cannondale, red)."

  "Ik denk dat mijn rijstijl bij deze ploeg past. Ik koers veel op instinct. Ik laat mijn benen en hart de koers bepalen. Ik wil persoonlijkheid tonen op de fiets."

  Martin zegt zelf vooral van de eendagskoersen te houden, al rekent Lefevere ook op hem voor de grote rondes. "Ik heb de potentie om de top 10 te halen. Ik kan met de besten mee omhoog en heb in de Vuelta al bewezen dat ik het drie weken kan volhouden."