Ga naar de inhoud

Messi pronkt weer met Gouden Bal, zijn vijfde al

 ma 11 januari 2016 19:53
Voor Messi is het de 5e Gouden Bal, de 4e in de huidige formule.
Na twee jaar Cristiano Ronaldo is Lionel Messi opnieuw verkozen tot Beste Voetballer van de Wereld. Messi kreeg meer stemmen dan Ronaldo en Neymar. Luis Enrique, de Coach van het Jaar, maakte het feestje voor Barcelona compleet.

Veel spanning was er niet, want Lionel Messi stond na een wonderjaar, waarin hij zowat alle prijzen won met Barcelona en waarin hij weer uitblonk als vanouds, op bijna alle lijstjes bovenaan.

Hoewel het al zijn vijfde Gouden Bal is, waarvan zijn vierde in de huidige formule, went het blijkbaar niet. "Dit is een heel speciaal moment voor mij", zei Messi in zijn overwinningsspeech.

"De voorbije twee jaar heb ik telkens vanuit de zaal moeten toekijken hoe Cristiano met de prijs ging lopen. Het is ongelooflijk dat ik nu al vijf Gouden Ballen heb. Dit is meer dan waar ik als kind ooit had van kunnen dromen."

"Zoals altijd bedank ik mijn ploegmaats, maar ik wil deze keer ook het voetbal bedanken, voor alles wat het mij gebracht heeft, zowel goed als slecht. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben."

Messi stemde voor Suarez, Ronaldo voor Benzema

  • Lionel Messi zet zelf zijn ploegmaat Luis Suarez op 1 op zijn stembiljet, voor Neymar en Andres Iniesta, ook allebei Barcelona. Messi was als aanvoerder van de Argentijnse nationale ploeg stemgerechtigd.
  • Cristiano Ronaldo bleef binnen het Real Madrid-kamp, met het maximum van de punten voor Karim Benzema en daarna James Rodriguez en Gareth Bale.

Wie won wat nog?

Net zoals bij Lionel Messi was de uitverkiezing van Luis Enrique tot Coach van het Jaar geen verrassing. De oefenmeester van Barcelona won in 2015 vijf grote prijzen: titel, beker, Champions League, Europese Supercup en de Wereldbeker voor Clubs.

Was het bij de mannen al Barcelona wat de klok sloeg, dan werd het bij de vrouwen een Amerikaans feestje. Carli Lloyd, die met de VS wereldkampioene werd afgelopen jaar, werd voor het eerst verkozen tot Speelster van het Jaar. Bondscoach Jill Ellis was de beste coach (foto).

Er was ook een verkiezing voor Elftal van het Jaar, waarvoor Eden Hazard en Vincent Kompany op de longlist stonden. Maar beide Rode Duivels haalden de uiteindelijke ploeg niet.

Barcelona viel trouwens niet elke keer in de prijzen, want voor de Puskas Award, de prijs voor de mooiste goal van het jaar, moest Messi zijn meerdere erkennen in de Braziliaan Wendell Lira. Meer dan anderhalf miljoen surfers stemden voor de trofee.

Overzicht prijzen en onderscheidingen

  • Speler van het Jaar: Lionel Messi (Barcelona)
  • Coach van het Jaar: Luis Enrique (Barcelona)
  • Speelster van het Jaar (v): Carli Lloyd (VS)
  • Coach van het Jaar (v): Jill Ellis (bondscoach VS)
  • Elftal van het Jaar: Neuer (Bayern) - Alves (Barcelona), S. Ramos (Real), T. Silva (PSG), Marcelo (Real) - Pogba (Juventus), Iniesta (Barcelona), Modric (Real) - Messi (Barcelona), Ronaldo (Real), Neymar (Barcelona)
  • Puskas Award: Wendell Lira (Vila Nova)
Uitslag Gouden Bal
1.Lionel Messi (Arg)Barcelona41,33%
2.Cristiano Ronaldo (Por)Real Madrid27,76%
3.Neymar (Bra)Barcelona7,86%
4.Robert Lewandowski (Pol)Bayern München4,17%
5.Luis Suarez (Uru)Barcelona3,38%
6.Thomas Müller (Dui)Bayern München2,21%
7.Manuel Neuer (Dui)Bayern München1,97%
8.Eden HazardChelsea1,33%
9.Andres Iniesta (Spa)Barcelona1,24%
10.Alexis Sanchez (Chl)Arsenal1,18%
11.Zlatan Ibrahimovic (Zwe)PSG1,13%
12.Yaya Touré (Ivo)Man.City0,89%
13.Sergio Agüero (Arg)Man.City0,86%
14.Javier Mascherano (Arg)Barcelona0,79%
15.Paul Pogba (Fra)Juventus0,72%
16.Gareth Bale (Wal)Real Madrid0,65%
17.Arturo Vidal (Chl)Juventus/Bayern0,58%
18.Kevin De BruyneWolfsburg/Man.City0,47%
19.James Rodriguez (Col)Real Madrid0,45%
20.Karim Benzema (Fra)Real Madrid0,40%

Mooiste goal van 2015: Wendell (Bra)