• home
 • video
 • pas verschenen

  Kazakse voetbalsupporters mogen de nieuwe bondscoach op internet kiezen

  Een beeld van de match Kazachstan-Zweden in 2013.

  De Kazakse voetbalbond organiseert een poll op het internet waarop de fans van de nationale ploeg hun favoriete bondscoach mogen aanwijzen. "Dit is transparantie in de praktijk."

  Kazachstan zoekt een nieuwe coach na het vertrek vorige maand van de Rus Joeri Krasnozjan, wiens contract niet verlengd werd.

  De supporters zullen zich in een eerste fase kunnen uitspreken over de nationaliteit van de nieuwe bondscoach: een Kazak of een buitenlander. In de tweede stemronde krijgen de fans de keuze uit vier kandidaten die na een interne selectie door de bond naar voren worden geschoven.

  De voorwaarde is dat minstens 50.000 mensen deelnemen aan de poll. Als dat niet lukt, zal de Kazakse federatie geen rekening houden met het resultaat. "We spreken niet alleen over complete transparantie binnen onze federatie, wij voeren die ook in de praktijk uit", aldus de bondsvoorzitter.

  Kazachstan telt 17,5 miljoen inwoners. De nationale voetbalploeg kon zich nog nooit plaatsen voor een internationaal toernooi. Vijf buitenlandse coaches en acht managers leidden het team sinds Kazachstan in 1991 onafhankelijk werd. In 2002 sloot het land aan bij de UEFA.