• home
 • video
 • pas verschenen

  Gouden Bal: "Company" zet Hazard op 1, Wilmots kiest voor Neuer

  Eden Hazard kreeg heel wat punten van zijn Chelsea-ploegmaats.

  Eden Hazard is uiteindelijk achtste geworden in de verkiezing voor de Gouden Bal, terwijl Kevin De Bruyne door twee bondscoaches op 1 werd gezet. Enkele opvallende vaststellingen van de verkiezing op een rijtje.

  Voor de Gouden Bal mogen alle bondscoaches, de aanvoerders en van elk FIFA-land één journalist stemmen. Wat valt daarbij op:

  • Vincent Kompany (door de FIFA in het officiële document Company genoemd) vond Eden Hazard de beste speler van het afgelopen jaar, al zal enig patriottisme hier wel gespeeld hebben. De Bruyne komt bij onze aanvoerder op 2, Messi op 3.
  • De vijf punten voor Hazard zijn het enige maximum dat de Chelsea-speler krijgt. Onder meer Edin Dzeko, Petr Cech, Branislav Ivanovic, Roy Hodgson, Frank Farina en Martin O'Neill zetten Hazard ook in hun top 3. Het levert hem een achtste plaats in de eindstand op.
  • Kevin De Bruyne eindigt uiteindelijk op de 18e plaats, maar hij wordt wel door twee bondscoach op 1 gezet: de Duitser Gerd Zeise, aan de slag bij Myanmar, en Tom Saintfiet, de Belgische bondscoach van Togo. Saintfiet geeft zijn andere punten aan Hazard en Yaya Touré.
  • Marc Wilmots is een van de acht stemgerechtigden die Manuel Neuer de meeste punten toekent. Hij is in goed gezelschap, want ook Schweinsteiger, Lewandowski, Pizarro en Löw gaven de Bayern-doelman het maximum.
  • Opvallend is dat de Italiaanse bondscoach Conte en zijn aanvoerder Gianluigi Buffon niet gestemd hebben. Ze pikten het niet dat Buffon niet op de longlist stond, hoewel hij met Juventus wel de finale van de Champions League haalde.

  Wil je weten wie voor welke spelers gestemd heeft? Lees het hier in het officiële FIFA-document.

  Uitslag Gouden Bal
  1.Lionel Messi (Arg)Barcelona41,33%
  2.Cristiano Ronaldo (Por)Real Madrid27,76%
  3.Neymar (Bra)Barcelona7,86%
  4.Robert Lewandowski (Pol)Bayern München4,17%
  5.Luis Suarez (Uru)Barcelona3,38%
  6.Thomas Müller (Dui)Bayern München2,21%
  7.Manuel Neuer (Dui)Bayern München1,97%
  8.Eden HazardChelsea1,33%
  9.Andres Iniesta (Spa)Barcelona1,24%
  10.Alexis Sanchez (Chl)Arsenal1,18%
  11.Zlatan Ibrahimovic (Zwe)PSG1,13%
  12.Yaya Touré (Ivo)Man.City0,89%
  13.Sergio Agüero (Arg)Man.City0,86%
  14.Javier Mascherano (Arg)Barcelona0,79%
  15.Paul Pogba (Fra)Juventus0,72%
  16.Gareth Bale (Wal)Real Madrid0,65%
  17.Arturo Vidal (Chl)Juventus/Bayern0,58%
  18.Kevin De BruyneWolfsburg/Man.City0,47%
  19.James Rodriguez (Col)Real Madrid0,45%
  20.Karim Benzema (Fra)Real Madrid0,40%