Ga naar de inhoud

Zwitserland overhandigt bewijsmateriaal FIFA aan VS

 wo 30 december 2015 17:25
13 rekeningen van de FIFA zijn bevroren.
Er is weer een stap gezet in het Amerikaanse onderzoek naar corruptie bij de wereldvoetbalbond FIFA. De Zwitserse justitie overhandigt bankdocumenten aan de Verenigde Staten. Ondertussen zijn ook 13 rekeningen van de FIFA bevroren.

Op de bankrekeningen staat in totaal zo'n 80 miljoen dollar. De Zwitserse justitie gaat nu bankdocumenten overhandigen aan de VS, die als bewijsmateriaal kunnen dienen in de gerechtelijke procedures tegen topmannen van de FIFA.

Amerikaanse aanklagers beschuldigen 27 bestuurders van omkoping bij de toekenning van marketingrechten voor internationale voetbalwedstrijden.

Televisiedebat?

De Amerikaanse sportzender ESPN wil een televisiedebat tussen de vijf kandidaten voor het voorzitterschap van de Wereldvoetbalbond FIFA organiseren. De zender nodigde dinsdag prins Ali Bin Al Hussein, sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa, Tokyo Sexwale, Gianni Infantino en Jérôme Champagne uit om hun zienswijze met het publiek te komen delen. Eén van hen zal vrijdag 26 februari de geschorste Sepp Blatter opvolgen als FIFA-voorzitter.

Champagne zegde alvast toe. "Al denk ik niet dat de nieuwe voorzitter verkozen zal worden op basis van zijn succes in een televisiedebat. Ik vrees dat het eens te meer zal afhangen van een reeks deals die achter gesloten deuren in vijfsterrenhotels beklonken worden", verklaarde de Fransman.

In aanloop naar de voorzittersverkiezingen van 29 mei 2015, waar Blatter herkozen werd, stelden onder meer de Britse zenders BBC en Sky al voor een debat te organiseren. Blatter weigerde elke medewerking.