• home
 • video
 • pas verschenen

  Anthuenis: "Geen al te beste EK-loting voor de Duivels"

  De Rode Duivels weten tegen wie ze spelen op het EK van volgend jaar in Frankrijk. Ex-bondscoach Aimé Anthuenis laat zijn licht schijnen over de loting. "Als je het EK wil winnen, dan moet je ook Italië kunnen verslaan." Ook de prestatie van AA Gent kwam nog even ter sprake in De Zevende Dag. "Gent charmeert me enorm."

  Anthuenis, bondscoach van juni 2002 tot eind 2005, is lichtjes bezorgd over de EK-loting. "Ik vind het geen al te beste loting. Het is een zware groep", klinkt het in het gesprek met Ruben Van Gucht.

  "De eerste match is meteen tegen Italië en dat wordt een heel belangrijke. Verlies je die wedstrijd, dan sta je direct onder druk voor de twee andere groepswedstrijden."

  "Maar als je Europees kampioen wil worden, dan moet je ook Italië aankunnen. Er is voldoende kwaliteit bij de Rode Duivels, maar bepaalde dragende spelers zullen echt in vorm en niet geblesseerd moeten zijn. Ik denk daarbij vooral aan (de voortdurend geblesseerde, red) Vincent Kompany."

  "Het traject na de eerste ronde is ook niet eenvoudig, maar op een EK weet je dat er automatisch toppers komen. Daar moet je over, het kan niet anders."

  "Wilmots vaart zijn eigen koers en trekt zich niet te veel aan van anderen"

  Anthuenis had het ook nog even over de positie van bondscoach Marc Wilmots. "Na het EK zal hij alles op een rij moeten zetten. Ik waardeer het enorm dat hij heel zelfstandig redeneert en zijn eigen koers vaart."

  "Hij trekt hem niet te veel aan van wat er allemaal rond hem gebeurt. Kritiek geven is gemakkelijk, maar je moet je eens afvragen waar we zouden staan met een andere coach. We zijn nu al nummer 1 van de wereld."

  "Met zijn palmares zal hij wel een weg vinden in het buitenland, maar dat moet hij voor zichzelf uitmaken. Zijn bondscoachschap zal alleszins veel deuren openen mocht hij ervoor kiezen om op te stappen na het EK in Frankrijk."

  "AA Gent is een ploeg met charisma en zal lang aan de top blijven"

  Anthuenis coachte Anderlecht in 2002 naar de tweede ronde in de Champions League. Hoe analyseert hij de prestaties van AA Gent op het kampioenenbal? "De beide ploegen zijn zeker niet vergelijkbaar."

  "Bij Anderlecht had ik kwalitatief gezien een betere groep. Prestaties kan je niet vergelijken, maar wat me charmeert bij Gent is dat ze hun veldbezetting nooit aanpassen aan de tegenstander. Het is een ploeg met charisma en zal volgens mij lang aan de top van het Belgische voetbal blijven."

  "Als ze blijven werken zoals ze dat nu doen, dan gaan ze sterker en sterker worden. Volgens mij gaan ze hun ploeg ook redelijk goed bijeen kunnen houden. De steunpilaren zijn al op leeftijd of hebben al geproefd van het buitenland."

  Droomt Anthuenis zelf nog van het trainerschap? "Neen zeker niet. Ze moeten mij niet meer bellen. Ik heb mijn tijd gehad en er zijn nog genoeg Belgische trainers die jong en bekwaam zijn. De Belgen zijn minstens zo goed als de Nederlanders, zelfs beter. Ze denken immers twee keer na voor ze iets zeggen."