• home
 • video
 • pas verschenen

  "België & Nederland betaalden 10.000 euro om WK 2018 binnen te halen"

  Nederland en België konden het WK 2018 niet naar de Lage Landen loodsen.

  De Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft een onderzoek geopend naar het WK-bid van België en Nederland. Volgens De Volkskrant zouden beide landen de FIFA-regels overtreden hebben.

  België en Nederland waren lange tijd in de running om het WK 2018 naar de Lage Landen te halen. Maar uiteindelijk kreeg Rusland de organisatie van het WK voetbal in handen.

  Er hing al een zweem van corruptie boven de toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022). Maar volgens De Volkskrant zouden ook België en Nederland het spel niet al te proper gespeeld te hebben.

  De Nederlandse krant onthult dat het Nederlands-Belgische biedingsteam minstens 10.000 euro zou betaald hebben aan Amadou Diallo, een Afrikaanse stemmenronselaar. Daarmee zouden de FIFA-regels overtreden zijn.

  "Dat was niet om stemmen te kopen, maar als vergoeding voor reiskosten en gepresteerd lobbywerk", reageert de Koninklijke Belgische Voetbalbond in De Volkskrant.

  "De hele sfeer van de kandidatuur van België en Nederland destijds was er een waarin we het op onze eigen manier hebben willen doen. Dus netjes en binnen de perken", zegt de Nederlander Harry Been, bestuurslid van het comité dat het WK naar België en Nederland wou halen.

  KNVB opent onderzoek naar eigen WK-bid

  Naar aanleiding van het artikel in De Volkskrant heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) een onderzoek geopend naar het eigen WK-bid.

  De ethische commissie van de FIFA maakte bekend dat het een pas een onderzoek zal starten als de nieuwe feiten daartoe aanleiding geven.