• home
 • video
 • pas verschenen

  Zware straffen voor Feyenoord-hooligans na Roma-Feyenoord

  De Feyenoord-fans trokken een spoor van vernieling door Rome.

  De rechtbank in Rotterdam heeft 44 Feyenoord-supporters veroordeeld voor hun rol tijdens de rellen in Rome van eerder dit jaar. 1 man moet de gevangenis in, 43 anderen krijgen een werkstraf.

  De "supporters" misdroegen zich voor het Europa League-duel tegen AS Roma en raakten slaags met de Romeinse politie. Ze vernielden ook heel wat historisch erfgoed, waaronder de bekende Barcaccia-fontein.

  Het spoor van vernieling dat de Feyenoord-supporters trokken door Italiaanse hoofdstad kostte de stad Rome naar eigen zeggen 8 miljoen euro (zie "Lees ook").

  De rechtbank in Rotterdam is daardoor niet mals voor de Feyenoord-hooligans. De man die een vuurwerkbom gooide richting de Italiaanse politie wordt het zwaarst gestraft. Hij krijgt een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor poging tot doodslag.

  De man in kwestie (Roy L.) kreeg van Feyenoord eerder ook al een stadionverbod tot 2025, maar blijft ontkennen dat hij de Italiaanse politie bekogelde met een bom. Volgens hem ging het om een autospiegel.

  Voor de 43 anderen sprak de rechter werkstraffen uit. Die variëren tussen de 150 en de 200 uur. Een minderjarige hooligan moet dan weer 40 uur "bijklussen". Velen bleven ontkennen, maar werden herkend op televisiebeelden. Volgens de rechter hebben de relschoppers met hun optreden "de reputatie van hun land schade toegebracht".

  Beelden van de rellen in Rome: