• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Anderlecht heel goed in Europa, Club onvergeeflijk"

  Peter Vandenbempt vindt dat AA Gent een les heeft getoond in Europa.

  AA Gent en Anderlecht overwinteren in Europa, Club Brugge faalde op de laatste horde. Sporza-voetbaljournalist Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over de Europese prestatie van de Belgische ploegen. "De balans is middelmatig en dan veeleer matig. Want we zijn er in juni wel aan begonnen met vijf ploegen", herinnert Vandenbempt ook aan Charleroi en Standard, die er in de voorrondes van de Europa League uitgingen.

  In het kort:

  • Onvergeeflijk dat Club zich niet geplaatst heeft in deze groep. Doodzonde.
  • Met stilaan iedereen fit en zo'n ruime kern waren een paar extra matchen na Nieuwjaar geen belasting, maar zeer welgekomen voor Club Brugge.
  • Het begin van Anderlecht tegen Qarabag was een groot verschil met het begin van Club Brugge.
  • Na de bekeruitschakeling tegen Kortrijk was de verdiende kwalificatie heel erg nodig.
  • Belgische clubs zijn financieel sterker geworden door succes van Rode Duivels.

  "Onvergeeflijk dat Club zich niet geplaatst heeft"

  De perceptie van deze campagne van de Belgische clubs is natuurlijk gevoelig opgetrokken door die prachtprestatie van AA Gent, die unieke, historische kwalificatie voor de achtste finales van de Champions League. Daar zaten we toch 15 jaar op te wachten.

  En natuurlijk ook dat Anderlecht is doorgegaan tegen alle verwachtingen in in een groep met Tottenham en Monaco. Dat is inderdaad twee keer sterk gedaan.

  Maar goed: Charleroi ging er al vroeg uit tegen Loehansk, dat nadien zelf verloor van Legia Warschau, een ploeg in de poule van Club Brugge die geen geweldige indruk heeft gemaakt.

  En Standard ging er ook al uit in de zomer tegen Molde. En dan kan je wel zeggen dat die Noren eerste zijn geworden in hun groep in de Europa League voor Fenerbahçe en Ajax, maar in augustus heb ik ze twee keer aan het werk gezien: dat was een zeer gewone, erg matige ploeg. Dus dat was eigenlijk doodzonde.

  En dat Club Brugge zich in deze groep niet geplaatst heeft, is eigenlijk onvergeeflijk. Dus zo geweldig hebben onze clubs het dus niet gedaan in zijn totaliteit, zelfs minder dan vorig jaar, vond ik.

  "Club Brugge heeft zichzelf uitgeschakeld"

  De ontgoocheling gisteren was de 1-1 van Club Brugge bij Midtjylland. Michel Preud'homme begreep er niets van, van hoe zijn ploeg voor de rust heeft gespeeld.

  Er zat werkelijk niets in dat spel van Club Brugge. Terwijl de ploeg toch net op dreef bleek. Het is onvergeeflijk, dat je zo begint aan een wedstrijd van alles of niets. Na de rust had Club nog makkelijk kunnen winnen en zat het ook niet echt mee op bepaalde momenten.

  Maar de conclusie is toch dat Club Brugge over de hele campagne eigenlijk gewoon zichzelf heeft uitgeschakeld. Het was niet goed genoeg.

  Napoli is uiteraard buiten categorie, dat is niet zo erg. Maar Midtjylland, dat zeven van zijn laatste negen wedstrijden verloor, mag dan wel een vervelende, stugge tegenstander zijn, maar het heeft wel veel minder kwaliteiten dan Club Brugge.

  Ik weet dat Club Brugge maar één prioriteit heeft dit seizoen: de titel. Daarvoor heeft het nu de handen vrij. Maar met stilaan iedereen fit en zo'n ruime kern waren een paar Europese matchen extra na Nieuwjaar geen belasting, maar integendeel zeer welgekomen.

  "Anderlecht heeft een paar topprestaties geleverd"

  Anderlecht stoot door als tweede in een groep met Tottenham en Monaco. Dat is zeer goed gedaan en was eigenlijk een beetje onverwacht op het moment van de loting.

  Tegen Qarabag gisteren begon Anderlecht - waar een gelijkspel kon volstaan - met veel overtuiging en veel drive. Dat was het grote verschil met Club Brugge.

  Een klein half uur voetbalde Anderlecht heel goed, nadien was het een draak van een wedstrijd. Maar Anderlecht kwalificeerde zich verdiend.

  Voor alle duidelijkheid was Monaco niet hetzelfde elftal als dat dat vorig jaar de kwartfinales van de Champions League heeft gespeeld. Daar zijn vijf sterkhouders vertrokken. En Anderlecht had in Monaco wat geluk.

  Maar paars-wit heeft wel een paar topprestaties geleverd in deze Europa League-campagne: twee keer tegen Tottenham, een van die matchen gewonnen, 4 op 6 tegen Monaco. Dan ga je verdiend door. Na de pijnlijke bekeruitschakeling vorige week tegen Kortrijk was dit heel erg nodig.

  "Belgische spelers en competitie hebben meer naam en faam door Rode Duivels"

  Gent en Anderlecht doen het dus heel goed, maar ik zou er nog even mee wachten om te besluiten dat het Belgische voetbal de voorbije jaren sterker is geworden in Europa.

  Als ik het algemene niveau van onze competitie bekijk, dan weet ik het nog zo niet.

  Maar wat in Europa zeker een rol speelt, is dat onze clubs de voorbije jaren financieel sterker zijn geworden in vergelijking met andere landen van ons niveau. Met dank ook aan de Rode Duivels, waardoor de waarde van andere Belgische spelers fors is verhoogd en zelfs het aanzien van onze competitie - waarin nochtans weinig Rode Duivels spelen - is ook gevoelig gestegen.

  Belgische spelers en de Belgische competitie hebben nu naam en faam in Europa en daardoor kunnen onze clubs betere spelers aantrekken. En ze kunnen hun eigen spelers dan weer duurder verkopen. Dat zorgt voor meer inkomsten en dan moet je op termijn toch op een hoger niveau kunnen uitkomen. 

  Ook al omdat de Financial Fair Play-regels in het voetbal de concurrentie wat eerlijker hebben gemaakt.

  Maar wat AA Gent vooral getoond heeft - met voorop coach Hein Vanhaezebrouck - is lef, ambitie, zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen. Dat is een goeie les voor onze clubs in Europa. Maar om nu te zeggen dat ons voetbal structureel in Europa helemaal meetelt, heb je wat vaker een club in de 1/8e finales van de Champions League of in de kwartfinales van de Europa League nodig. 

  Peter Vandenbempt