• home
 • video
 • pas verschenen

  Platini verliest zijn beroep bij TAS en blijft geschorst

  Michel Platini deed dinsdag zijn verhaal bij het TAS.

  Michel Platini zal morgen niet als UEFA-voorzitter de loting voor de eindronde van Euro 2016 mogen bijwonen. De Fransman kreeg van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) een nul op het rekest om zijn voorlopige FIFA-schorsing van 90 dagen ongedaan te maken. De wereldbond FIFA mag van het TAS die schorsing wel niet verlengen.

  Platini kreeg op 8 oktober te horen dat hij - net als FIFA-baas Blatter - drie maanden op non-actief werd gezet door de Ethische Commissie van de FIFA. Platini had in 2011 van Blatter een verdachte betaling van 2 miljoen Zwitserse frank ontvangen voor advieswerk van 1999 tot 2002. De schorsing loopt tot 5 januari.

  Platini was de gedoodverfde opvolger om op 26 februari Sepp Blatter op te volgen bij de FIFA-voorzittersverkiezingen, maar door deze schorsing is het nog niet zeker of zijn kandidatuur geldt. Bovendien kan hij ook geen campagne voeren.

  De Ethische Commissie wil voor Kerstmis een uitspraak ten gronde doen over de zaak. Er hangt Platini, die zelf zijn onschuld uitschreeuwt, een zware straf boven het hoofd.

  Het TAS zegt vandaag dat de schorsing van 90 dagen "geen onherstelbare schade toebrengt aan Platini op dit moment, maar dat de FIFA de schorsing ook niet mag verlengen".

  De advocaat van Platini heeft al gereageerd: "Meneer Platini blijft zelfverzekerd over de grond van de affaire en de stevigheid van zijn dossier. Hij weet dat hij uiteindelijk witgewassen zal worden."