• home
 • video
 • pas verschenen

  Statistieken bewijzen hoe mooi de prestatie van AA Gent is

  Milicevic trapte Gent in de geschiedenisboeken.

  Je hoeft geen voetbalkenner te zijn om te beseffen hoe bijzonder het is dat AA Gent zich bij de beste 16 clubs van Europa heeft geschaard. De statistieken zetten dat nog wat meer in de verf. Gent mag zich nu ook de best gerangschikte Belgische club in Europa noemen.

  Pas tweede debutant die overwintert in kampioenenbal

  Het is geen unicum dat een debuterende kampioenenploeg in Europa erin slaagt om te overwinteren. Sporza snuisterde eerder al in de archieven en ontdekte dat meer dan 50% van de twaalf debuterende kampioenen de laatste vijftien jaar Europees wist te overleven.

  Maar sinds de derde uit de Champions League ook overwintert in de UEFA-beker (nu Europa League), zijn er slechts twee debuterende kampioenen in geslaagd om in het kampioenenbal te blijven: AA Gent en Deportiva La Coruna.

  Deportivo pakte in 2000 de Spaanse landstitel en mocht tegen Panathinaikos, Hamburg en Juventus debuteren in Europa. Verrassend schopten de Spanjaarden het tot groepswinnaar met... 10 punten, even veel als Gent.

  Maar daar eindigde het verhaal van Deportivo niet: ook in de tweede groepsfase blonken ze uit tegen Galatasaray, AC Milan en PSG. De kwartfinales werden uiteindelijk het eindstation. Afwachten of het Gentse sprookje ook een vervolg krijgt.

  Sappig detail: Gent doet het met tien punten in de groepsfase pakken beter dan het gemiddelde van de debutanten. De twaalf ploegen die na hun kampioenenjaar mochten proeven van de Champions League behaalden een gemiddelde van 4,66 punten in hun groep.

  Gent treedt in de voetsporen van Anderlecht

  Gent is niet alleen de tweede debutant, het is ook de tweede Belgische club die overleeft in de Champions League. Vijftien jaar na Anderlecht verdedigen de Buffalo's nog eens de Belgische eer in de tweede ronde van het kampioenenbal.

  Anderlecht verbaasde door in een groep met Manchester United, PSV en Dynamo Kiev de groepswinst te veroveren. Paars-wit sprokkelde maar liefst 12 punten en stootte door naar de tweede groepsfase.

  Daarin boekte het wel nog prestigieuze zeges tegen Lazio en Real Madrid, maar een kwartfinale zat er niet meer in. Geniet samen met Aimé Anthuenis nog eens na van het Europese avontuur van Anderlecht.

  Voor Gent wordt de opdracht iets "eenvoudiger", want ze moeten maar twee wedstrijden afwerken tegen één tegenstander om een ticket te grijpen voor de kwartfinales. Maar dat is relatief als je de kleppers bekijkt die Gent kan loten (zie: lees ook).

  Gent wordt best gerangschikte Belgische club in Europa

  De Euro Club Index van Infostrada is een rangschikking van alle Europese clubs. De ranking houdt zowel rekening met de nationale als de Europese prestaties van de clubs van de laatste drie seizoenen.

  Met de zege tegen Zenit en de overwintering in de Champions League wipt Gent over Anderlecht en Club Brugge naar de 60ste plek. Zo is het de best gerangschikte Belgische club in Europa. Anderlecht is 62ste, Club Brugge 63ste.

  Ook de financiële kloof maakt de Gentse stunt indrukwekkend: