• home
 • video
 • pas verschenen

  Homofobe uitspraken breken bokskampioen Fury zuur op

  Wellicht zingt de Britse bokser binnenkort een toontje lager.

  Wereldkampioen boksen Tyson Fury wordt op het matje geroepen door de Britse boksbond na enkele controversiële uitspraken over vrouwen, homo's en abortus. Ook de Britse politie opent een onderzoek.

  Fury deed de uitspraken tijdens een interview met de Mail on Sunday, in de aanloop naar zijn kamp tegen Vladimir Klitsjko. De gelovige Brit zei onder meer dat de duivel op komst is. "Hij zal verschijnen als drie dingen legaal worden: homoseksualiteit, abortus en pedofilie."

  "Als ik nu zou zeggen dat pedofilie moet toegelaten worden, word ik gek verklaard, maar zo reageerden mensen in de jaren 50 en 60 ook over die twee andere zaken."

  Ook over de rol van vrouwen in de maatschappij heeft de Britse zwaargewicht een duidelijke mening. "Mijn vrouw moet koken, poetsen en voor de kinderen zorgen. Ze mag ook een paar dingen beslissen, zoals wat ze voor mij kookt 's avonds."

  Die controversiële uitspraken komen hem nu mogelijk duur te staan. De heisa is de British Boxing Board of Control niet ontgaan. De overkoepelende boksorganisatie roept de wereldkampioen nu op het matje. Na Nieuwjaar mag hij het daar gaan uitleggen.

  De Britse politie heeft intussen een onderzoek geopend na een klacht dat Fury met zijn uitspraken aanzet tot haat tegenover homo's. Fury zelf heeft al gereageerd en zegt dat hij verkeerd begrepen is. "Ik heb geen vijanden, ik haat niemand, ongeacht hun ras, huidskleur, geloof of leeftijd."