• home
 • video
 • pas verschenen

  Coe: "Geen onregelmatigheden bij toewijzing WK aan Eugene"

  Coe volgde eerder dit jaar Diack op als voorzitter van het IAAF.

  Sebastian Coe maakt zich geen zorgen over het Franse onderzoek naar de toewijzing van het WK atletiek aan Eugene. Volgens de voorzitter van de IAAF is er geen vuiltje aan de lucht en ook de organisatoren van dat WK schreeuwen hun onschuld uit.

  Gisteren raakte bekend dat het Franse gerecht een onderzoek heeft geopend naar de toewijzing van het WK 2021 aan Eugene. De Internationale Atletiekfederatie IAAF wees in april het WK rechtstreeks toe aan de Amerikaanse stad, zonder de gebruikelijke campagnes van meerdere steden.

  Het was toenmalig voorzitter Lamine Diack die het "ijzersterke dossier" voorlegde. Intussen werd Diack opgevolgd door Sebastien Coe en kwam de federatie in het oog van de storm terecht door berichten over corruptie.

  Ook de toewijzing van het WK bleef dus niet onbesproken, maar volgens Coe is er niets aan de hand. "Het was de Amerikaanse atletiekfederatie, US Track and Field, die de kandidatuur indiende, niet de IAAF", reageert de Brit.

  "Wij hebben geoordeeld dat dit de beste kans was om het WK in de Verenigde Staten te laten plaatsvinden op korte termijn, want steden als Miami en Chicago waren geen kandidaat."

  Of die verklaring veel indruk zal maken, is nog maar de vraag. Coe was immers tot voor kort ambassadeur voor Nike. Het hoofdkantoor van die fabrikant ligt in Beaverton, op een steenworp van... Eugene.

  Organisatie: "100 procent zeker dat alles volgens de regels verlopen is"

  De voorzitter van TrackTown USA, Vin Lananna, heeft laten weten dat zijn organisatie achter de kandidatuur van Eugene blijft staan. "We zijn erg trots op onze kandidatuur en de integriteit ervan. We zijn er 100 procent zeker van dat alles volgens de regels verlopen is, zoals die bepaald zijn voor de kandidaturen bij de IAAF."