• home
 • video
 • pas verschenen

  Dopingzondaars openhartig: "Doping was als een kerstcadeau"

  Kenneth Mercken was slechts één jaar profrenner.

  In de gloednieuwe Canvas-reeks "Spul" openden drie atleten hun dopingboek. "Er zijn ploegmaten van mij gestorven door tumoren, infarcten en ALS", getuigt de Italiaanse ex-voetballer Gianluca De Ponti, zelf getroffen door een tumor.

  "Leven van doodzieke vriend verlengen woog niet op tegen doorbraak als renner"

  Kenneth Mercken (39) koesterde een wielerdroom en geraakte verslaafd aan verboden middelen. "Mijn pa vroeg zijn doodzieke vriend Ivan om zijn laatste doos epo aan mij te geven", zegt Mercken. "Het leven van zijn vriend met twee weken verlengen woog niet op tegen het feit dat ik kon doorbreken als renner."

  "Maar ik maakte niet genoeg mannelijk hormoon aan en kon niet omgaan met het onrecht dat mijn lichaam niet zo goed recupereerde als dat van anderen. Ik zocht hulp bij artsen in de hoop dat ze van mij een betere renner zouden maken. Ik ging naar de artsen als een klein ventje die een kerstcadeau kreeg."

  Johnson: "Ik was eigenlijk bang van naalden en nu nog"

  De Canadese sprinter Ben Johnson moest na een positieve dopingtest zijn gouden medaille op de 100 meter in Seoel (1988) inleveren. "Toen ik 14 was onderbrak mijn coach Charlie mijn training", verklaart Johnson zijn eerste contact met doping.

  "Hij zei dat al mijn tegenstanders steroïden pakten. Als ik goed wou zijn, moest ik hun voorbeeld volgen. Ik moest er even over nadenken. Maar het waren dingen die je moest doen als jonge gast: je moest steroïden pakken om te winnen. Maar eigenlijk was ik bang van naalden en nu ben ik dat nog."

  De Ponti: "Mijn ploegmaten stierven door tumoren, infarcten en ALS"

  Gianluca De Ponti (63) speelden jaren in de Italiaanse competitie, waar hij samen met zijn ploegmaten naar doping greep. Met alle gevolgen van dien.

  "Op mijn 43e kreeg ik te horen dat ik een grote tumor had in mijn hoofd. Ik werd gladgeschoren en er werd zelfs een deel van mijn schedel verwijderd. Er zijn ploegmaten van mij gestorven door tumoren, infarcten en ALS."