• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom de Rode Duivels beter groep E niet loten op het EK

  Zaterdag kennen de Duivels hun lot.

  Zaterdag wordt in Parijs geloot voor het EK 2016. Voor België wordt het niet alleen uitkijken welke tegenstanders de Rode Duivels ontmoeten in de groepsfase. Ook de groep waarin België zal spelen wordt van groot belang. Maak kennis met het "groep E-effect."

  Volgende zomer wordt het EK voor de eerste keer gespeeld met 24 landen in plaats van 16. Dat maakt het opstellen van het speelschema voor de tweede ronde complexer en dat blijft niet zonder gevolgen.

  Op het EK in Frankrijk krijgen niet alleen de eerste en tweede uit elke groep een plaatsje in de tweede ronde, maar ook de vier beste derden.

  De UEFA heeft bepaald dat de winnaars van groepen A, B, C en D het in de achtste finales opnemen tegen een land dat derde werd in zijn groep. De winnaars van groepen E en F spelen tegen een land dat tweede werd. Een nadeel voor de landen die groepen E en F winnen dus, maar ook het land dat tweede wordt in groep E wordt benadeeld. 

  De tweede uit groep E speelt tegen een groepswinnaar, net zoals de tweede uit groep D trouwens. De tweede in groep A, B, C en F speelt tegen een land dat eveneens tweede werd in zijn groep. Conclusie: zowel de eerste als de tweede in groep E wordt benadeeld door het speelschema in de achtste finales, het "groep E-effect". 

  Speelschema achtste finales
  match 12A - 2C
  match 21D - 3B/E/F
  match 31B - 3A/C/D
  match 41F - 2E
  match 51C - 3A/B/F
  match 61E - 2D
  match 71A - 3C/D/E
  match 82B - 2F

  Gastland Frankrijk is bevoordeeld in groep A

  Gastland Frankrijk kan zich al voor de loting een beetje in de handen wrijven. Frankrijk is als gastland zeker reekshoofd in groep A. Laat dat nu juist de groep zijn die door het speelschema het meest bevoordeeld wordt.

  Zoals hierboven uitgelegd heeft een land in theorie het meest voordelige speelschema tijdens de achtste finales als het in groep A, B of C wordt ingedeeld. Wordt Frankrijk groepswinnaar in groep A speelt het tegen een land dat derde werd. Wordt het tweede ontmoet Frankrijk een andere tweede.

  Maar ook in de kwartfinales heeft de winnaar van groep A een duidelijk voordeel. De winnaars van groep A en D zijn de enige groepswinnaars die ten vroegste in de halve finales andere groepswinnaars kunnen tegenkomen. De winnaars van de andere groepen kunnen elkaar al tegenkomen in de kwartfinales.

  Speelschema achtste finales
  match 12Avs.2C
  match 21Dvs.3B/E/F
  match 31Bvs.3A/C/D
  match 41Fvs.2E
  match 51Cvs.3A/B/F
  match 61Evs.2D
  match 71Avs.3C/D/E
  match 82Bvs.2F
  Speelschema kwartfinales
  winnaar match 1vs.winnaar match 2
  winnaar match 3vs.winnaar match 4
  winnaar match 5vs.winnaar match 6
  winnaar match 7vs.winnaar match8

  Wie meer details wil kennen over het speelschema en het "groep E-effect" kan hier het artikel van Sebastian Wolsing lezen.