• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck: "Hopelijk volgen Belgische coaches onze topvoetballers naar buitenland"

  Vanhaezebrouck vergelijkt de Belgische en Nederlandse coaches.

  Hein Vanhaezebrouck breekt graag ook een lans voor de Belgische coach. Kunnen die ook een begeerd exportproduct worden, zoals de Nederlandse trainers vroeger jaren aan een stuk waren, wilde Peter Vandenbempt weten van de laureaat van de Raymond Goethals Trofee gisteren. "Dat zou kunnen, maar we zijn allemaal anders opgevoed. Misschien is de hoogconjunctuur van ons voetbal een kans, net zoals bij de Nederlanders in de jaren 70", vertelde de Gent-coach op de uitreiking.

  Nederlanders en Belgen hebben twee verschillende inborsten: "Kijk alleen maar naar onze geschiedenis. De Nederlanders zijn uitgezworven en wij zijn even tot in Congo geweest."

  "Voor de rest zijn Belgen, en zeker de Vlamingen, nogal streekgebonden."

  "Niets weerhoudt mij om ooit naar het buitenland te gaan, maar de Nederlanders zetten die stap veel makkelijker. Het zijn van nature avonturiers."

  Vanhaezebrouck weet wel dat zijn Nederlandse voorgangers een boost hebben gekregen: "Ze werden gediend door het feit dat hun nationale elftal het zo goed deed in de jaren 70. Die internationals begonnen uit te zwermen: bvb. Cruijff en Neeskens naar Spanje. En dan zie je ook trainers naar ginder trekken."

  "Laat ons hopen dat we met de hoogconjunctuur die we nu kennen, met het feit dat onze spelers de laatste 10 à 15 jaar volop naar het buitenland trekken en succes hebben, dat de trainers volgen."

  "Over 15 jaar kunnen we dan misschien zeggen dat de Belgische coaches ook gelanceerd zijn in het buitenland, net zoals de voetballers voor de Nederlandse coaches de deur hebben geopend."