• home
 • video
 • pas verschenen

  Nota uit 1998 moet onschuld van Platini aantonen

  Michel Platini zit nog altijd een voorlopige schorsing uit.

  De verdediging van Michel Platini doet er alles aan om de onschuld van de UEFA-voorzitter te bewijzen in het fraudedossier rond aftredend FIFA-preses Sepp Blatter. De advocaten van Platini verwijzen naar een interne nota van de UEFA waarin Platini omschreven wordt als "werknemer van de FIFA".

  Michel Platini kreeg begin oktober een voorlopige schorsing van 90 dagen opgelegd nadat was uitgelekt dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter hem in 2011 een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro had gedaan voor een taak als raadgever, die Platini weliswaar in 2002 had beëindigd.

  De advocaten van Platini wijzen nu op een interne nota van de UEFA, die de beschuldigingen en schorsing van de Ethische Commissie van de FIFA aan zijn adres zouden moeten ontzenuwen.

  In het document staat dat Platini "betrokken was bij de verkiezingscampagne voor Sepp Blatter in 1998". "Blatter heeft aangekondigd dat Platini de volgende directeur inzake sportieve kwesties bij de FIFA wordt. Platini zou dus een werknemer van de FIFA worden", luidt het rapport.

  Uit het document van 12 november 1998 blijkt dat enkele UEFA-officials, zoals toenmalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson, weet hadden van een aangekondigde werkrelatie tussen Blatter, die in juni 1998 tot FIFA-voorzitter werd verkozen, en Platini. Ook het jaarsalaris van mogelijk "1 miljoen Zwitserse frank" wordt vermeld.

  De advocaten van Platini hopen dat ze met deze interne nota een levenslange schorsing kunnen afwenden. Platini verschijnt vanmiddag alvast voor het Internationaal Sporttribunaal TAS, waar hij zijn voorlopige schorsing aanvecht. Volgende week zal hij voor de Ethische Commissie van de FIFA verschijnen.

  Platini: "Vertel de waarheid"

  Platini was ook zelf in Lausanne bij het Internationaal Sporttribunaal TAS om zijn zaak te bepleiten. "Ik hoop dat ze goed geluisterd hebben. Ik heb de waarheid gesproken, dat zweer ik."

  Platini hoopt dat hij zaterdag als UEFA-voorzitter de loting voor het EK mag meemaken. Daar is hij tijdens zijn schorsing niet welkom. "Het ligt in de handen van de rechter of ik erbij mag zijn."