• home
 • video
 • pas verschenen

  Armstrong: "Als er nu een epo-equivalent zou zijn, zou iedereen het gebruiken"

  Lance Armstrong had een interview met The Times.

  De Engelse krant The Times heeft Lance Armstrong nog eens gestrikt voor een uitgebreid interview. En als Armstrong aan het woord is, dan is een pittige uitspraak nooit ver weg. "Mijn bekentenis bij Oprah kwam gewoon te vroeg", zegt de Amerikaanse ex-wielrenner.

  Lance Armstrong (44) verloor zijn 7 eindzeges in de Ronde van Frankrijk na een uiterst kritisch rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA. Maar de Texaan is het nog altijd niet eens met de conclusies van dat rapport.

  "Het USADA wou drie boodschappen meegeven: het ging om het meest geavanceerde dopingprogramma in de sportgeschiedenis, het was de grootste fraude in de geschiedenis van de sport en ik heb renners gedwongen om doping te gebruiken. Dat is allemaal niet correct", zegt Armstrong daarover in The Times.

  "Ik heb mijn ploegmaats niet aangezet tot het gebruik van doping. De wielersport heeft dat veroorzaakt, want epo was zo efficiënt. En als er morgen een equivalent voor epo beschikbaar zou zijn, dan zou iedereen het gebruiken."

  Kort na het USADA-rapport bekende Armstrong zijn dopinggebruik in een interview met Oprah Winfrey. "Mijn getuigenis kwam te vroeg. Het heeft jaren geduurd voor ik begreep wat ik gedaan had. Ik had toen nog niet alles verwerkt."

  "Ik begrijp nu beter hoe groot mijn verraad was. Vooral tegenover de mensen die mij constant hebben verdedigd. In een chatroom, op het werk of op de fiets: ze steunden me. Na mijn bekentenis voelden zij zich idioten. Dat is een zware last en daar moet ik mee leven", zegt Armstrong, die ook de hulp heeft ingeroepen van een psycholoog.