• home
 • video
 • pas verschenen

  15 jaar geleden gaf Anderlecht het goede voorbeeld: Europees overwinteren in CL

  Anderlecht viert de kwalificatie voor de tweede ronde in Eindhoven.

  AA Gent kan morgen zichzelf en heel Europa verbazen als het zich plaatst voor de achtste finales van de Champions League. 15 jaar geleden was Anderlecht de laatste Belgische club die de eerste ronde van het kampioenenbal overleefde. Sporza Radio blikt terug met de toenmalige Anderlecht-trainer Aimé Anthuenis.

  Anderlecht overleeft twee voorrondes

  "Samengevat was die hele Champions League-campagne dat seizoen een sprookje", vertelt Aimé Anthuenis. "Vergeet niet dat we destijds twee voorrondes moesten spelen (tegen Famagusta en Porto). Dat was niet van de poes. De druk was immens. Het laatste kwartier in Porto voelde ik de grootste druk die ik ooit gevoeld heb."

  Manchester United blikt Anderlecht in met 5-1

  "De loting voor de groepsfase was fenomenaal voor ons. Al moeten we eerlijk zijn en dachten we dat we sportief al uitgeschakeld waren, want Manchester United was niet te vergelijken met het United van vandaag. Dat was een topploeg met Beckham en Scholes."

  "Net als bij Gent dit seizoen werd ook bij ons voor de eerste wedstrijd gezegd dat “we vooral niet weggespeeld mochten worden"."

  "Gent heeft dat in zijn campagne vanaf de eerste match getoond, bij Anderlecht was dat anders. Na de 5-1 in Manchester voelde ik mij beschaamd tijdens de terugreis. Ik durfde bijna niet naar het bestuur te kijken."

  Anderlecht herpakt zich tegen PSV

  "De match tegen PSV was voor ons heel belangrijk, ook al verdienden we misschien maar een punt. De drie punten waren op dat moment eigenlijk meer waard dan drie keer gelijkspelen."

  Anderlecht krijgt een draai om de oren in Kiev: 4-0

  "In Kiev botsten we in de derde match op een ploeg die helemaal meedeed voor de kwalificatie. Kiev was zeker zo sterk als wij en wij speelden geen goeie match daar."

  Anderlecht herpakt zich en wint van Kiev met 4-2

  In de aanloop naar de terugmatch tegen Kiev stond het Vanden Stockstadion op stelten. In een competitiematch tegen Gent haalde Anthuenis de pas ingevallen publiekslieveling Alin Stoica opnieuw naar de kant.

  “Hij liep geen meter die dag en ik wou winnen. Ik ben nooit harder uitgefloten in Anderlecht. Maar maandag kwam Stoica zich bij mij verontschuldigen. Ik zei hem toen: “Woensdag mag je jezelf bewijzen in de Champions League." Ik denk dat hij toen een van zijn beste matchen ooit heeft gespeeld.”

  Paars-wit stunt in de thuismatch tegen het grote United

  "United kwam aan in ons stadion en gaf de indruk: “We moeten hier nog even snel een match spelen.” Wij wisten ook dat ze achteraan traag waren."

  Youla schiet Anderlecht voorbij PSV in de slotfase

  "Winnen tegen United had ons een ongelooflijke boost gegeven, maar om zeker te zijn van de kwalificatie moesten we ook winnen op het veld van PSV. Op dat moment was PSV dé ploeg in Nederland. We kwamen 0-2 voor, maar daarna hebben we nog zwaar afgezien."

  "We haalden het uiteindelijk met 2-3. Na de match zag ik onze  ploegafgevaardigde lijkbleek op de bank zitten. Ik heb de dokter gevraagd om naar hem te kijken. Dat was puur van de spanning."

  Beluister hier de mooie radioreportage