• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck: "Wie het kopje laat hangen, komt er niet"

  Vanhaezebrouck geeft zijn visie en aanpak prijs

  Gegidst door historische uitspraken geeft Gent-coach Hein Vanhaezebrouck zijn levenswijsheden en aanpak prijs. "Ik ga voorop in de strijd en we geloven in eigen kunnen", zegt hij in een uitgebreid gesprek met Sporza-journalist Sammy Neyrinck.

  "Our victory starts here" (Amerikaanse leger)

  "Dat is een beetje mijn motto toen ik begon bij AA Gent", zegt Hein Vanhazebrouck. Er was veel fout gelopen in de jaren ervoor en er was veel kritiek."

  "Toen ik begon zei ik tegen iedereen: “Stop met te kijken naar het verleden en laat ons helemaal opnieuw starten." We kijken alleen nog vooruit. Iedereen in de club is daarin meegegaan."

  "2015 zal wel moeilijk te overtreffen zijn. Het moet de doelstelling zijn om te proberen constant op dit niveau te spelen en om elk jaar mee te strijden om de prijzen en Europees voetbal, indien mogelijk Champions League, te halen."

  "It always seems impossible until it’s done" (Nelson Mandela)

  "Wat wij doen is niet van dezelfde dimensie als wat in Zuid-Afrika gebeurde. We spelen Champions League en hebben een kans om door te stoten, maar dat is niet vergelijkbaar met de aardverschuiving in Zuid-Afrika."

  "Na 14 jaar zou het  weer een unicum zijn voor een Belgische ploeg om te overwinteren in de Champions League. We moeten er nu ook geen wereldprestatie van maken. Het is wel meer dan iedereen verwacht had."

  "Wij zijn overtuigd van onze kwaliteiten en daar zit het verschil. We laten dat ook zien en gaan ervoor. Ik zag heel vaak Belgische ploegen spelen met veel te veel respect, met schrik om slaag te krijgen."

  "The biggest risk is not taking any risk" (Mark Zuckerberg)

  "Zuckerberg heeft met Facebook een serieus risico genomen en er een enorm succesverhaal van gemaakt. Ik moet hem wel gelijk geven."

  "Ik ben geen echte ondernemer. Ik heb wel lef, maar ben niet zo commercieel ingesteld. Anderzijds moet je als voetbaltrainer ook een deel ondernemer zijn. Je moet je durven te gooien, te gaan voor iets en beslissingen te nemen."

  "Ik heb ook risico’s genomen. Ik zette spelers opzij die waarde hadden. Maar ik deed dat allemaal met een doel voor ogen: om van deze club een topspeler te maken. Mijn risico's zijn wel berekend."

  "In een wedstrijd moet je soms wel een tactische ingreep doen als er onverwachte dingen gebeuren, die niet vooraf gepland zijn."

  "Dat is het verschil met strategie. Strategie is alles wat je kon en hebt voorzien, waarop je voorbereid bent. Tactiek is dan weer ingrijpen op het moment bij dingen die je niet verwacht. Dat vind ik een leuke nuance."

  Champions keep playing until they get it right (Billie Jean King)

  "Als je een echte topsporter bent, geef je nooit op en ga je er vol voor. Dat is het verschil tussen een echte topsporter en iemand die hoopt topsporter te zijn. Wie bij de eerste tegenslag het kopje laat hangen, zal er nooit komen. Je moet ermee leren omgaan."

  "Je moet dingen aanpassen, maar ook overtuigd zijn van de kwaliteiten die je hebt. Als je twijfelt aan jezelf, raak je er niet. Grote toppers hebben geen twijfel. Dat is een van de belangrijkste elementen die ik in deze groep inbracht."

  "Toen we in de Champions League begonnen, was er bijna niemand die ons een kans gaf. De voorzitter had veel schrik om af te gaan."

  "Louwagie wilde dan weer absoluut een punt halen om niet met het schaamrood van de nul te moeten leven. Maar ik was er altijd van overtuigd dat we sowieso voor de derde plek moesten gaan, maar dat ook de tweede erin zat."

  "If you’re going through hell, keep going" (Winston Churchill)

  "Toen ik een jaar of 10 was, moest ik me op school verkleden in iemand die iets betekend had. Mijn ma vond een hoge hoed en stelde Churchill voor. Ik zocht daar wat van op en deed dat dan. Toen moest ik nog een kussen onder mijn trui steken, nu zou dat niet meer nodig zijn", herinnert Vanhaezebrouck zich.

  "Hij was eigenzinnig, met een ijzeren wil. Het is weer veel te ver gezocht om te vergelijken met Gent. Maar het is wel zo dat je moeilijke momenten hebt en dan moet je blijven doorgaan, je mag niet opgeven."

  "Ik begin nooit aan een match met de overtuiging dat het niets wordt. Als je dat uitstraalt is dat hetzelfde als Churchill die onzeker klinkt. Dan gelooft niemand hem, je moet die zekerheid uitstralen naar je team. Ik twijfel weinig, al komen de oplossingen soms niet meteen."

  "Ik ben altijd de leider. Wij zijn Buffalo's, dus je kunt zeggen dat ik het opperhoofd ben. En dat moet voorop gaan in de strijd en degene zijn die het gedachtegoed en het geloof uitstraalt. Anders heb je geen volgelingen."

  "Analisten spelen vaker de man"

  Over de kritiek die trainers te slikken krijgen, ziet Vanhaezebrouck een negatieve trend: "Niks is makkelijker dan commentaar te geven op personen. In de tien jaar dat ik analist was, gaf ik steeds commentaar op spelfases en nu stel ik vast dat men meer en meer op de man speelt. Mensen worden afgemaakt of opgehemeld op basis van een resultaat."

  "Ik vind dat een analist bezig moet blijven met fases en dingen zien die het publiek en zelfs de commentator niet zien. En daar moet je dan een meerwaarde in zijn. Om luid te roepen en mensen af te maken, kun je op de hoek van de straat al terecht."

  "Talent wins games, but teamwork wins championships" (Michael Jordan)

  "Jordan is een van mijn favoriete sporters, hemels om naar te kijken. Zijn uitspraak klopt ook in ons geval."

  "Wij hebben geen Michael Jordans in onze ploeg. Ik denk dat wij puur op talent in totaliteit minder kwaliteit hebben dan Anderlecht of Club."

  "Maar op teamgebied waren wij vorig jaar duidelijk de beste en daar hebben we als ploeg het verschil gemaakt. We stonden er voor elkaar en vulden elkaar aan."

  "Als je talent hebt, is dat niet altijd opspoorbaar. Soms heb je een nieuwe uitdaging nodig om een stap te zetten. En dat is bij ons met bepaalde jongens gebeurd."

  "Door op Champions League-niveau te spelen en kampioen te worden zijn ze naar een hoger niveau gegaan. Dan zie je het echte potentieel en het lijkt me logisch dat daar prijzen (zoals de Gouden Schoen) mee gepaard komen. Ons kalenderjaar 2015 was onvoorstelbaar."

  "Pain is temporary, quitting lasts forever" (Lance Armstrong)

  "Het klopt wel wat Armstrong zegt. Afzien is tijdelijk en lastig, maar als je opgeeft, kun je het niet herstellen. Dat is iets wat je sommige spelers moet meegeven, anderen hebben daar geen nood aan."

  "Ik geef nooit op en ga er altijd voor. Tegen Zulte Waregem sprong Simon op me na de 2-2, maar ik duwde hem meteen weg omdat er nog een minuut te spelen was. Je gaat niet te hard vieren als je nog maar net de gelijkmaker gemaakt hebt en nog kunt winnen."

  "Iemand met een winnaarsmentaliteit wil altijd doorgaan tot het laatste om te winnen. Daarvoor respecteer ik veel sporters, niet alleen voetballers of wielrenners, maar ook iemand als Marieke Vervoort. Zij heeft ongelofelijk veel doorzettingsvermogen en karakter."

  "Money can’t buy life" (Bob Marley)

  "Bob Marley is een van mijn favoriete artiesten. Zijn muziek sprak me enorm aan in mijn late puberteit, zonder alles wat er bij Jamaicaanse reggaesterren bij kwam. Ik was wel wat flowerpower op het vlak van mentaliteit, kledij en kapsel."

  "Ik ga wel niet volledig mee in wat hij denkt. Geld komt erbij als je deze job doet, maar het staat niet op de eerste plaats."

  "Mijn vrouw zei ooit dat ik niet weet hoeveel er op de rekening staat. Ik moet zeggen dat ik wel een idee heb, maar ik controleer niet tot de laatste cent hoe het precies zit, ook niet in contractbesprekingen. Daarvoor heb ik een manager, die ook met mijn echtgenote overlegt."