• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Aert: "Nys is een fantastische renner, maar ik wil meer titels"

  Wout van Aert is dé man van het eerste deel van het veldritseizoen. De nog altijd maar 21-jarige kopman van Vastgoedservice leidt in alle klassementen en heeft duidelijk nog honger. Sportweekend trok naar Spanje om de geheimen van Van Aert te ontrafelen.

  "Ik vind niet dat ik een trapje hoger sta dan de andere crossers. In veel veldritten heb ik het onderste uit de kan moeten halen om te winnen", vertelt Wout van Aert vanuit Spanje, waar hij op stage de basis legt voor het tweede deel van het seizoen.

  Van Aert heeft intussen zijn zegeteller al op elf gezet. "Dankzij een goeie zomer had ik voor het seizoen veel zelfvertrouwen. Ik voelde dat ik goed bezig was, maar ik had zeker niet gedacht om deze stage als leider in alle klassementen af te werken. Dat overtreft mijn verwachtingen."

  De poulain van Niels Albert kan dus een gooi doen naar de eindzege in de Bpost Bank Trofee, de Wereldbeker en de Superprestige. "Voor het seizoen waren dat geen doelen, nu wel. Al zal het vooral in de Wereldbeker moeilijk worden om met Nys te concurreren."

  De opmars van Van Aert is dit seizoen wel bijzonder straf. "Ik ben een harde werker", verklaart Van Aert zijn succesverhaal. "Op stage wil ik elke training perfect afwerken. Ook voor een extra uurtje pas ik niet."

  "Ik mag dus de pluimen op mijn eigen hoed steken: door hard te werken sta ik al zo ver. Mijn karakter helpt me daarbij: bij een tegenslag kan ik vaak sterker terugkomen. Daar pluk ik achteraf de vruchten van. Ik geef niet snel op. De wil om er te komen is groot."

  Over kritiek: "Dingen insinueren, dat hoeft niet"

  Hoge bomen vangen veel wind en dus heeft ook Wout van Aert al kennisgemaakt met de keerzijde van zijn succes. "Ik kan me er wel aan ergeren", vertelt Van Aert over de soms aanvallende kritiek.

  "Er is altijd kritiek en je kunt niet voor iedereen goed doen. In mijn korte periode aan de top heb ik al geleerd dat ik me er niet door mag laten vangen."

  "Maar ongegronde kritiek en dingen insinueren, dat hoeft niet. Het is jammer dat heel veel mensen dat dan gaan geloven, waardoor zulke verhalen een eigen leven gaan leiden."

  "Wil mijn allerbeste niveau halen op het BK en het WK"

  Wout van Aert lijkt de opvolger van Sven Nys te worden. "Ik kijk enorm op naar Sven en zijn palmares", zegt Van Aert. "Ik ben er bijna zeker van dat hij in het huidige veldrijden niet geëvenaard kan worden."

  "Ik hoop vooral dat ik mijn carrière kan afsluiten met net iets meer titels. Sven is een fantastische renner, maar hij heeft dat weinig kunnen laten zien op de kampioenschappen. Dat geldt voorlopig ook voor mij, maar ik hoop dat op een dag te kunnen keren."

  De kampioenschappen staan dus met stip aangekruist in de agenda van Van Aert. "Het worden twee mooie kampioenschappen: het BK in mijn eigen dorp (Lille) en het WK in België (Zolder). Ik wil in die twee crossen mijn allerbeste niveau halen."

  "Als klein jongetje heb ik in 2004 het BK in Lille als toeschouwer meegemaakt. Ik had toen nooit gedacht dat ik zelf ooit de kans zou krijgen om er voor de titel te strijden. Dat is nog nooit gelukt op een BK, maar het moet er eens uitkomen."

  "Ik moet geduldig zijn. Ik heb de capaciteiten om het af te ronden, maar het moet eens meezitten. Of ik me deze maand zal sparen? Ik probeer wel wat overschot te hebben en met mijn voorsprong in de klassementen kan ik me iets meer sparen dan mijn concurrenten."

  Wout van Aert over...

  • ... Mathieu van der Poel: "Na zijn blessure heeft hij nog één dag voor ogen: het WK. Dat is zijn goed recht. Het zal moeilijk worden om hem in Zolder te kunnen bekampen. Ik zal mijn huid duur verkopen."
  • ... Lars Boom: "Ik heb gelezen hoeveel crossen Lars zal rijden. Dat lijkt me toch veel om zomaar voor zijn plezier te crossen. Ik denk dat Boom toch ambities voor de kampioenschappen zal hebben. Dat is mooi voor de sport. Het zou mooi zijn als hij kan bewijzen dat de combinatie met de weg haalbaar is."
  • ... over de combinatie veld-weg: "Zolang ik geen kampioenschapstrui win, zal ik het gevoel hebben dat ik nog niet alles bereikt heb. Echt overstappen naar de weg, daar heb ik als kind niet van gedroomd. En dat is nog steeds het geval. Daar twijfel ik voorlopig niet aan."