• home
 • video
 • pas verschenen

  Sepp Blatter zit in nauwe schoentjes door BBC-reportage

  Sepp Blatter is momenteel geschorst als FIFA-voorzitter.

  De FBI voert een onderzoek naar de rol van Sepp Blatter in de corruptiezaak rond het sportmarketingsbedrijf ISL. Dat blijkt uit een reportage van het BBC-programma Panorama die maandagavond uitgezonden wordt.

  ISL betaalde in de jaren 90 in totaal 100 miljoen dollar aan voetbalofficials, in ruil voor televisie- en marketingrechten. Een van de mensen die langs de kassa mochten passeren, was FIFA-bestuurslid Ricardo Teixeira, de toenmalige schoonzoon van ex-FIFA-preses João Havelange.

  Sepp Blatter heeft altijd ontkend dat hij op de hoogte was van die feiten. Hij liet Teixeira zelfs toe om mee te stemmen bij de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022.

  Panaroma-journalist Andrew Jennings kon echter een brief inkijken waarin ernstige twijfel wordt gezaaid over de onschuld van Blatter. In de brief, die in handen is van de FBI en door Havelange zou zijn geschreven, staat dat Blatter volledig op de hoogte was van de fraudezaak en ook steeds op de hoogte werd gehouden.

  De FBI stuurde de brief mee in een verzoek aan het Zwitserse gerecht om meer informatie over een vroeger onderzoek naar de ISL-zaak. Dat onderzoek werd in 2010 afgesloten en Blatter kon een rechtszaak voorkomen. Drie jaar later moest hij zich alsnog voor de Etnische Commissie van de FIFA komen verantwoorden en die sprak zijn voorzitter vrij.

  Qatar betaalde 162,5 miljoen euro voor WK 2022

  In de BBC-documentaire wordt ook nog onthuld hoeveel Qatar precies uitgaf om het WK van 2022 binnen te rijven. David Triesman, de voormalige voorzitter van de Engelse voetbalbond, weet dat het om 162,5 miljoen euro zou gaan. Ter vergelijking: België en Nederland werkten voor hun WK 2018-bid met een budget van ruim 10 miljoen euro.

  "Als er zoveel geld wordt uitgegeven, zou je toch moeten weten waar dat precies aan uitgegeven wordt en waar het naartoe gaat", vindt Triesman. "In het geval van Qatar is dat helemaal niet zo."