• home
 • video
 • pas verschenen

  Luca Toni: "Het is tijd om te stoppen"

  Luca Toni stopt na dit seizoen.

  Luca Toni is aan zijn laatste maanden bezig als voetballer. De Italiaanse aanvaller wil na dit seizoen zijn voetbalschoenen aan de haak hangen. "Ik denk dat het tijd is voor mij om te stoppen", zegt de rijzige aanvaller.

  Luca Toni, die zijn doelpunten steeds vierde door met zijn hand langs zijn oor te zwaaien, debuteerde al in 2000 in de Serie A bij Vicenza. Na een tussenstop bij Brescia, waar hij nog samenspeelde met Roberto Baggio en Josep Guardiola, belandde hij in 2003 bij tweedeklasser Palermo.

  Met 30 doelpunten loodste hij de club naar de promotie, de doelpuntenmachine Luca Toni was geboren. Ook in de Serie A bleef Toni aan de lopende band scoren. Het leverde hem in 2005 een transfer op naar Fiorentina, waar hij met 31 doelpunten zelfs de Gouden Schoen won als Europees topschutter.

  Toni, die in 2006 wereldkampioen werd met Italië, kende ook een succesvolle periode bij Bayern München. Met die club won hij in 2008 de Bundesliga. In 2010 keerde hij terug naar Italië, waar hij nog de kleuren verdedigde van AS Roma, Genoa, Juventus en opnieuw Fiorentina. Tussendoor was hij ook even in Dubai aan de slag.

  Sinds 2013 voetbalt Luca Toni voor Hellas Verona, waar hij ook zijn neus voor doelpunten terugvond. Vorig seizoen kroonde hij zich op zijn 38e zelfs tot topschutter in de Serie A met 22 doelpunten. Dit seizoen scoorde hij nog maar één keer in zeven wedstrijden. Verona, dat nog niet kon winnen, is momenteel troosteloos laatste in Italië.

  "Ik denk dat het voor mij tijd is om na dit seizoen te stoppen", liet Luca Toni gisteren optekenen. "Ik hoop dat ik mijn afscheid kan vieren door het behoud veilig te stellen met Verona."

  De carrière van Luca Toni door de jaren heen: