• home
 • video
 • pas verschenen

  Jury unaniem: Vanhaezebrouck krijgt Trofee Raymond Goethals

  Hein Vanhaezebrouck krijgt de trofee uit handen van Rob Rensenbrink.

  AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck heeft de Trofee Raymond Goethals gekregen. Die prijs wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt aan een Belgische trainer die qua aanpak het meest lijkt op Raymond Goethals. Vanhaezebrouck volgt op de erelijst Marc Wilmots op. "We delen de bezetenheid van voetbal", zegt de kampioenenmaker aan Peter Vandenbempt.

  De eerste stemronde van de Trofee Raymond Goethals werd al een tijdje geleden afgesloten. Dat leverde toen drie genomineerden op: Hein Vanhaezebrouck (AA Gent), Marc Wilmots (bondscoach) en Yves Vanderhaeghe (KV Oostende).

  De jury, met onder meer Paul Van Himst, Wilfried Van Moer, Robert Waseige, Aimé Anthuenis en Jan Ceulemans, vond dat Hein Vanhaezebrouck het afgelopen jaar het best beantwoordde aan de figuur van Raymond Goethals, zijn wijze van werken en zijn gedrevenheid.

  Vanhaezebrouck loodste AA Gent met aantrekkelijk voetbal naar zijn allereerste landstitel. De Belgische kampioen maakte ook indruk in de Champions League, waarin het nog alle kansen heeft om zich te kwalificeren voor de tweede ronde.

  Vanhaezebrouck kreeg van de jury het maximum van de punten. Bondscoach Marc Wilmots werd tweede in de stemming, KVO-coach Yves Vanderhaeghe eindigde als derde.

  Vanhaezebrouck: "Je moet iets winnen om in voetsporen van Raymond te treden"

  Vanhaezebrouck probeert bij Peter Vandenbempt uit te leggen wat er van "Goethals" in hem zit: "We delen de bezetenheid van voetbal, denk ik. Men heeft ooit gezegd dat hij altijd op bierviltjes en dergelijke aan het schrijven was. Dat durf ik ook te doen..."

  Ook het feit dat Vanhaezebrouck niet voor de eerste keer genomineerd is, raakte de Gent-coach aan: "Het is de vierde of vijfde keer dat ik hier al ben. Dus dat zal zijn omdat ik gelijkenissen heb."

  "Alleen won ik niet te veel in het verleden. Als trainer van Kortrijk is het niet evident om veel te winnen. Dat maakt waarom ik deze keer wellicht de prijs heb, omdat Raymond in zijn carrière wel het een en ander gewonnen heeft. Je moet ook wat dingen winnen om uiteindelijk in de voetsporen van Raymond Goethals te kunnen treden."

  Peter Vandenbempt zag toch ook een groot verschil: "Goethals was de man van de verdedigende tactiek. Zo heeft hij toen het kleine België vaak laten presteren. Vanhaezebrouck is iemand die altijd uitgaat van de eigen sterkte, in België en de Champions League."

  Vanhaezebrouck nuanceert: "Als je het puur tactisch bekijkt, moet je ook de tijden bekijken. We zitten in verschillende decennia. Het voetbal werd toen anders gespeeld. Je kon toen ook vernieuwend zijn op een andere manier. Door defensief te gaan denken of buitenspel te hanteren. Daar was hij een voortrekker in."

  "Zonder spelers ben je als coach niks"

  Vanhaezebrouck is blij dat hij in het mooie rijtje van laureaten mag staan. "Maar dat is niet mijn verdienste alleen. Hier wordt een trainer beloond voor het werk van velen. Er zijn veel mensen die hun bijdrage leveren aan de successen. Daarom ook mijn dank aan alle betrokkenen, van staf, naar bestuur, zelfs supporters en vooral de spelers. Zonder spelers ben je als coach niks."

  "Als coach word je ook elk jaar zelf beter. Omdat je ieder jaar dingen meemaakt die ofwel bevestigen dat wat je denkt juist is, ofwel je doen aanvoelen dat je iets nog kan verfijnen door het anders aan te pakken. Je gaat altijd maar dieper in op een aantal dingen. Je staf wordt nog uitgebreider, je ziet nog andere kanten. Vergeleken met mijn eerste jaar bij Kortrijk ben ik elk jaar zeker 10 procent vooruitgegaan."

  Erelijst
  2011Eric Gerets
  2012Peter Maes
  2013Francky Dury
  2014Marc Wilmots
  2015Hein Vanhaezebrouck