• home
 • video
 • pas verschenen

  Gaastra na EK kortebaan: "Luxesituatie bij de Belgen"

  Lecluyse zorgde voor een gouden kers op de taart.

  De Belgische zwemmers hebben hun mandje op het EK kortebaan in Israël goed gevuld met vijf medailles. Zwemcoach Ronald Gaastra analyseert bij Sporza. "Veel zwemmers hebben laten zien dat ze er stonden op een piekmoment."

  "Ik ben heel tevreden", zegt Ronald Gaastra, coach van onder meer Pieter Timmers, aan Sporza na het EK kortebaan. "Vijf medailles, dat is voor België vrijwel ongezien."

  "We moeten wel eerlijk zijn: niet alle toppers waren op dit EK. Maar dat is een factor van de moderne sport. Heel veel zwemmers hebben wel laten zien dat ze er stonden op een piekmoment. De tijden die ze gerealiseerd hebben vind ik even belangrijk als de plaatsen die daarbij horen."

  Hebben de Belgen de verwachtingen van Gaastra ingelost of hebben ze zelfs nog beter gepresteerd dan gehoopt? "Op sommige nummers ging het beter dan verwacht."

  "Ik bewonder vooral de veerkracht van Fanny Lecluyse. Zij zat zaterdag echt in de put na de 100 meter schoolslag (ze eindigde 4e, red). Maar ze heeft haar zaakjes weer op orde gekregen en heeft perfect gereageerd met een tactische race."

  "Dat geldt ook voor Pieter Timmers en Glenn Surgeloose: steeds beter worden, je moet het maar doen. Als atleet heb je dan een stukje maturiteit aan de dag gelegd. Dat hebben ze allemaal laten zien. Je hoopt dat ze dat kunnen en je rekent daar op, maar het is fijn om te zien dat dat ook het geval is."

  Wat leert dit EK met het oog op de Spelen in Rio? Heeft de Belgische zwemsport er nooit beter voor gestaan? "Dat denk ik wel. Lecluyse, Timmers en Croenen kunnen op de individuele nummers scoren en de twee aflossingsteams mogen een finale ambiëren. Dat is een luxesituatie."

  Over aflossingsnummers: "Er zullen keuzes gemaakt moeten worden"

  De 4x50 meter vrij, waarin België vierde eindigde, was volgens Ronald Gaastra dan weer een minpuntje. "Daar hebben de Belgen een kans laten liggen. Als ze op niveau hadden gezwommen, dan hadden ze een medaille behaald."

  "De rugblessure van Surgeloose wil ik wel als verklaring meenemen. Hij kreeg tijdens de opwarming last van een kleine lumbago. Met de nodige verzorging is hij daarna wel beter geworden."

  Is het dan niet verstandiger om op de volgende toernooien alles op de 4x200 meter te zetten? "Neen, dat is nog veel te voorbarig", zegt Gaastra.

  "Maar we hebben geen blik van 20 goeie zwemmers, waarbij je een andere goeie zwemmer neemt als er eentje wegvalt. De VS en Rusland kunnen dat wel. Er zullen inderdaad keuzes gemaakt moeten worden, maar nu is het nog te vroeg."