• home
 • video
 • pas verschenen

  Lukaku: "Als we het EK niet winnen, is dat onze eigen schuld"

  Romelu Lukaku speelt bij Everton de pannen van het dak. Sportweekend zocht de spits op in Engeland voor een openhartig gesprek over zijn ambities bij Everton en bij de Rode Duivels. "Wij worden Europees kampioen. Als het mislukt, ligt dat alleen aan onszelf."

  Doelpuntenmachine Romelu Lukaku is goed op dreef in Engeland: 10 goals in 14 wedstrijden. "Hoe ik dat kan verklaren? Ik had een goeie voorbereiding en ben ambitieuzer dan ooit. De ploeg draait ook beter dan vorig jaar."

  "Ik heb vorige zomer beslist om niet te lang te blijven stilstaan bij een goede wedstrijd. Ik kijk altijd naar de volgende match. Dan verwacht het publiek altijd nog meer. Ik denk dat ik dit seizoen nog geen slechte wedstrijd gespeeld heb. Ik ben heel tevreden."

  "Zoals ik nu speel, kan ik elke wedstrijd scoren. Ik sta nu tweede in de topschuttersstand op vier doelpunten van Vardy. We zullen wel zien waar ik eindig. Ik wil me blijven ontwikkelen zoals ik nu bezig ben. Dan kan ik waarmaken wat de mensen in mij zien."

  "Ik ben een winnaar en ik wil mijn steentje bijdragen in elke zege van Everton. We zijn nu goed bezig, maar we mogen niet te vroeg pieken, want het seizoen duurt nog lang. Ik denk dat we vierde of vijfde kunnen eindigen, maar dan moeten we ook punten pakken tegen topclubs en winnen tegen degradatiekandidaten."

  "De volgende stap voor Everton is de Champions League. De spelers zijn er klaar voor, maar we moeten het zelf waarmaken natuurlijk."

  "Dat Batshuayi wel scoort bij de Duivels deert me niet"

  Zijn goeie prestaties bij Everton kan Romelu Lukaku maar moeilijk herhalen bij de nationale ploeg. "Als de wedstrijden bij de Belgen erop zitten, kom ik naar hier, ga ik door op mijn elan en scoor ik weer meteen. Boem. De kritiek doet me weinig."

  "Of die kritiek terecht is? Het hoort nu eenmaal bij het voetbal. Als je mentaal zwak bent en je prestaties bij je club eronder laat lijden, dan heeft het geen zin. Mijn club blijft het belangrijkste. Als ik niet goed speel bij Everton word ik ook niet opgeroepen voor de Rode Duivels."

  "Laat me duidelijk zijn: ik ben heel trots dat ik voor België mag spelen. Ik wil belangrijk zijn voor mijn land. Soms denk ik: het ligt aan mij of het ligt aan de tactiek van België... Maar als ik doe wat ik moet doen en alles intern overleg met de trainer, zal ik binnenkort ook bij de Duivels mijn maximum kunnen halen."

  "Wat dan het verschil is? We spelen in dezelfde 4-2-3-1-opstelling, we hebben hetzelfde type spelers, evenveel balbezit, ... Er wordt gezegd dat Everton countervoetbal speelt, maar dat is niet zo. Hier heb ik gewoon een vrijere rol. Ik doe alles op instinct en dan kan ik het eigenlijk allemaal. Ik scoor met het hoofd, met links, met rechts, van ver én op de korte ruimte. Op een gegeven moment zal ik wat ik hier kan ook laten zien bij de Duivels."

  "Er is veel concurrentie bij de Duivels, maar daar kick ik op. Batshuayi viel in tegen Italië en scoorde, maar dat doet me niets. Als hij goed speelt bij Marseille of Benteke scoort bij Liverpool dan doet mij dat niets. Als ik laat zien wat ik kan, dan ben ik niet bang voor mijn plaats. Het EK is nog ver weg en ik wil nog elke dag beter worden. Ik zit goed in mijn vel."

  "België wordt Europees kampioen"

  “Wij worden Europees kampioen. Dat geloof ik echt", vertelt Lukaku overtuigend. "Iedereen in de kleedkamer van Everton is bang van onze ploeg. We hebben goeie spelers en een prima technische staf. Iedereen speelt ook een goed seizoen."

  "Hopelijk pieken we op het juiste moment. Als we het nu niet waarmaken, ligt het alleen aan onszelf, niet aan de andere ploegen."

  "Kwalitatief en in de breedte hebben wij de beste kern in Europa. Iedereen kan in de basiself staan. We hebben opties in doel, in de spits, in de verdediging, ... En we zijn een hechte groep. Eerlijk? België kan iedereen aan." 

  Vraag het aan Romelu:

  • Wie wordt kampioen in Engeland? "Ik zou het liefst Chelsea zeggen, maar ik denk Manchester City."
  • Wie wordt kampioen in België? "Club Brugge roteert goed, hé. Ik denk persoonlijk dat Anderlecht een grotere kern nodig heeft. Ik hoop dat Anderlecht het haalt, maar Club zal gevaarlijk zijn. KV Oostende zou mooi zijn voor mijn broer natuurlijk."
  • Je favoriete spits? "Actief? Agüero, als hij topfit is. Hij is de beste spits in Engeland. Hij kan scoren uit het niets. Maar de beste vier zijn Drogba, Anelka, Thierry Henry en de Braziliaanse Ronaldo."
  • Jordan Lukaku: "Met mijn broer in de nationale ploeg spelen, is een droom. Maar de ultieme droom is om in dezelfde club te spelen. Dan wonen we opnieuw in hetzelfde huis: Jordan, ik, mama, ..."