• home
 • video
 • pas verschenen

  Zevenvoudig wereldkampioen veldrijden Eric De Vlaeminck is overleden

  Eric De Vlaeminck werd ook vier keer Belgisch kampioen.

  Eric De Vlaeminck is op 70-jarige leeftijd overleden. De oudere broer van Roger De Vlaeminck kroonde zich zeven keer tot wereldkampioen veldrijden, een record. Hij sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Roger De Vlaeminck maakte begin dit jaar met tranen in zijn ogen bekend dat zijn broer aan Alzheimer en Parkinson leed.

  Eric De Vlaeminck is de eerste Belg die ooit zijn naam kon zetten op de erelijst van het WK veldrijden. In 1966 kroonde hij zich in Beasain (Spa) tot wereldkampioen. De Vlaeminck was op dat moment amper 20 jaar.

  Voor De Vlaeminck was het zijn eerste van liefst zeven wereldtitels. Daarmee is hij nog altijd recordhouder. Opvallend was ook het WK in 1968 in Luxemburg. Daar werd jonge broer Roger De Vlaeminck wereldkampioen bij de beloften, terwijl Eric zegevierde bij de profs. De relatie tussen de twee broers was later wel jarenlang vertroebeld.

  Op het Belgisch kampioenschap stond Eric De Vlaeminck vier keer op het hoogste schavotje. Zijn duels met Albert "Berten" van Damme zijn legendarisch. Naast de kampioenschappen domineerde De Vlaeminck ook op tal van andere wedstrijden, zoals de klassiekers in Niel, Overijse en Middelkerke.

  Eric De Vlaeminck was ook op de weg niet onverdienstelijk. In 1968 won hij een rit in de Ronde van Frankrijk, een jaar later won hij de Ronde van België. Daarnaast stond hij twee keer op het podium in de Waalse Pijl, hij werd ook derde in Gent-Wevelgem.

  Zijn laatste wereldtitel in het veld pakte hij op amper 28-jarige leeftijd. Daarna verwaterde zijn carrière en ging hij door een donkere periode met verhalen over dopinggebruik en drankmisbruik, maar daarover sprak hij nooit.

  Toch keerde Eric De Vlaeminck terug als een succesvol bondscoach in de cross. Zijn groepstrainingen waren legendarisch, net als de medailleoogst: 29 in totaal. Na het bijzonder succesvolle WK in Zolder in 2002 - met drie Belgen op het podium - kondigde De Vlaeminck zijn afscheid aan.

  Begin dit jaar liet Roger De Vlaeminck al weten dat het niet goed ging met zijn broer. Eric De Vlaeminck is 70 jaar geworden.

  De carrière van De Vlaeminck in enkele foto's:

  Tweets: