• home
 • video
 • pas verschenen

  Renault maakt comeback in Formule 1

  Renault neemt Lotus over.

  Volgend seizoen heeft Renault weer een eigen team in de Formule 1. Het Franse automerk neemt de renstal van Lotus over. De voorbije seizoenen leverde Renault enkel motoren aan teams, onder andere aan Red Bull. Die blijven trouwens ook op de Franse constructeur rekenen. Toro Rosso ruilt de Renault-motor dan weer voor een Ferrari-exemplaar.

  "Renault had twee opties: volledig terugkeren in de Formule 1 of zich volledig terugtrekken", legt de grote baas van Renault Carlos Ghosn uit.

  "Na uitgebreid onderzoek is de keuze op de eerste optie gevallen. De belangrijkste contracten zijn donderdag getekend."

  Renault is ambitieus, maar eerder op de lange termijn. "Ons doel zal altijd zijn om te winnen, maar ik besef dat dat waarschijnlijk nog enige tijd zal duren."

  Het Franse automerk had zich eind 2011 uit de Formule 1 teruggetrokken als constructeur, maar bleef wel verder actief als motorleverancier. Het Red Bull-team boekte zijn grootste successen met een Renault onder de motorkap.

  Red Bull blijft met Renault rijden, Toro Rosso pakt Ferrari-motor

  Red Bull heeft overigens aangekondigd dat het in 2016 op Renault blijft rekenen. Het had dit seizoen wel heel wat kritiek op de motor, maar de samenwerking blijft dus duren.

  Red Bull doopt zijn motor de Red Bull Racing-TAG Heuer RB12. Het bekende horlogemerk gaat dus ook een rol spelen in de uitbouw van de motor. "Dit is een unieke samenwerking van twee merken met een passie voor racen."

  Toro Rosso, ook eigendom van Red Bull, houdt niet vast aan de Renault-motor.  "Wij gaan volgend jaar in zee met Ferrari. Omdat de beslissing zo laat komt, gaan we in 2016 met de 2015-motoren van Ferrari racen." Ferrari was van 2007 tot 2013 al leverancier van Toro Rosso.