• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Alle dingen die ik van De Vlaeminck leerde, gebruik ik nog altijd"

  Wellens, De Vlaeminck en Nys na het WK in 1998.

  In de veldritwereld wordt met veel respect gesproken over Eric De Vlaeminck. De zevenvoudige wereldkampioen is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden. "Hij was een kunstenaar op de fiets", zegt De Vlaemincks grote concurrent Albert Van Damme.

  Eric De Vlaeminck was jarenlang de mentor van Sven Nys. "In het veldritwereldje wisten we allemaal wel dat Eric niet goed was, maar we hadden dit nieuws toch niet zien aankomen. Het is uiteraard heel jammer. Met Eric De Vlaeminck verliest het veldrijden een heel grote kampioen", zegt Nys aan Sporza.

  "Ik leerde Eric op het juiste moment in mijn carrière kennen. Ik was 15 à 16 jaar en kwam uit het BMX. Eric heeft mij de pure crosstechniek bijgebracht en leerde me ook om maniakaal met mijn materiaal bezig te zijn."

  "Ik ben hem daar enorm dankbaar voor, want alle dingen die ik van hem geleerd heb, gebruik ik nog altijd. Ik heb mijn verleden uit het BMX gecombineerd met alles wat ik van hem leerde: balans op de fiets, tubes zo slap zetten dat je beter door het zand fietst, gewichtsverdeling, bochten aansnijden, leren vallen, ..."

  "Het was een fijne periode. Een sterke generatie ook, met jongens als Berden, Wellens, Vanthourenhout, ... We hebben elkaar allemaal sterker gemaakt en Eric was de man die dat in goede banen leidde."

  "Eric was wel iemand die zijn eigen filosofie volgde, hij stond niet makkelijk open voor vernieuwing. De opkomst van de hartslagmeters en de wetenschappelijke aanpak was een heel moeilijke periode voor hem. Hij hield meer van met een gewicht aan de fiets door het zand klieven dan van een hartslagmeter. Maar hij kon de renners goed motiveren en zorgde ook voor de sfeer. Hij bracht eigenlijk een ideale mix tussen ontspanning en heel hard naar een bepaald doel toeleven."

  Albert Van Damme: "De Vlaeminck was een kunstenaar op de fiets"

  Albert "Berten" Van Damme was de grootste concurrent van Eric De Vlaeminck. "Zijn overleden is jammer genoeg niet echt een verrassing voor mij. Ik heb hem twee jaar geleden nog eens bezocht en toen herkende hij me al niet meer", zegt Van Damme, die heroïsche duels uitvocht met De Vlaeminck.

  "Ik ben er enorm trots op dat ik een van de weinigen ben die Eric toch af en toe eens kon kloppen. We hebben elkaar grootgebracht door altijd met elkaar in de clinch te gaan. Ik heb vaak van hem verloren, maar we hebben samen ook veel plezier gemaakt."

  "Als ik achter hem reed, kon ik altijd iets leren. Eric was een kunstenaar op de fiets. Hij wilde ook altijd winnen. Met hem kon je geen afspraken maken."

  "Met alle respect en sympathie voor Sven Nys, maar Eric De Vlaeminck is de allergrootste. Vergelijken is altijd moeilijk, maar Eric won naast zijn zeven wereldtitels in het veld ook onder meer de Ronde van België en een rit in de Tour. Nys heeft op de weg geen platte prijs gereden."

  Rudy De Bie: "De Vlaeminck was een groot kampioen"

  Ook de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) heeft al gereageerd op het overlijden van Eric De Vlaeminck. "Eric was als zevenvoudig wereldkampioen veldrijden niet alleen een van de beste crossers uit de geschiedenis, als bondscoach stond hij mee aan de wieg van de steile opgang van de Belgische cyclocross tijdens de laatste decennia", klinkt het.

  "Onder meer Sven Nys, Erwin Vervecken, Bart Wellens, Mario De Clercq en Kevin Pauwels wonnen de regenboogtrui met Eric De Vlaeminck als bondscoach."

  "Eric was ook een begenadigd wegrenner en behaalde ooit zelfs een ritzege in de Tour. Als bondscoach van de veldrijders hield hij het voor bekeken na afloop van het uiterst succesvol verlopen wereldkampioenschap in Zolder, in 2002. De KBWB biedt de familie en de naasten van Eric De Vlaeminck de innigste blijken van deelneming aan."

  Huidig bondscoach Rudy De Bie: "Erics overlijden is een verlies voor de Belgische wielersport. Eric was niet alleen een groot kampioen. Hij was ook een heel goede mens, iemand met een hart voor wielrennen, een enorme passie voor het veldrijden. Hij heeft heel wat jonge renners geholpen om succesvol te worden. Hij ligt mee aan de basis van het succes van het huidige veldrijden."

  Tweets: