• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome na bekendmaking van cijfers: "Zie je wel dat ik clean ben"

  Froome tijdens het criterium in Mechelen.

  Chris Froome heeft vandaag de resultaten vrijgegeven van fysieke tests die hij in de zomer ondergaan heeft. Daarmee wil de Britse renner van Team Sky bewijzen dat hij zonder doping de Tour de France gewonnen heeft en dat in de toekomst nog zal doen.

  Froome heeft zich in augustus (een paar weken na de Tour) laten testen in een Londens lab, dat onderzoeken heeft uitgevoerd naar hoe zijn lichaam omgaat met zuurstof en hoe het gesteld is met zijn kracht en uithouding.

  Eén van die tests is de VO2-max, ofwel de de maximale zuurstofopname. De VO2-max bepaalt hoeveel zuurstof een sporter tijdens een maximale inspanning kan benutten. Hoe hoger de VO2-max, hoe beter de zuurstoftoevoer naar de spieren. Hoe beter die toevoer, hoe minder energie de sporter verbruikt.

  Froomes VO2-max bedroeg in augustus 84,6. Als we dat vertalen naar zijn Tour-vorm zou dat neerkomen op 88,2 op zijn topconditie. Dat cijfer is het dubbele van een normale mens, maar volgens specialisten nog net binnen het bereik van een superatleet. Ter vergelijking: van Lance Armstrong werd gezegd dat hij een VO2-max had van 84, die van Miguel Indurain zou 88 bedragen hebben.

  Een andere test wijst uit dat Froome op zijn top 525 Watt kan duwen en gemiddeld 419 Watt in een periode van 20 tot 40 minuten. Dat kan verklaren waarom Froome op steile en lange beklimmingen relatief makkelijk naar boven peddelt en er een forse versnelling kan uitpersen als dat nodig is.

  De bloedwaarden van Froome blijken identiek aan de waarden die bij het begin van zijn carrière gemeten werden. In 2007 woog Froome 75,6 kg tegenover 67 kg nu. Toch trapt de Sky-kopman nog altijd ongeveer hetzelfde vermogen. Het gewichtsverlies zou een belangrijke verklaring kunnen zijn voor zijn successen.

  Veel vragen van de pers en het publiek

  Froome heeft de resultaten naar buiten gebracht om een antwoord te bieden op de vele kritische vragen die hij al een tijdje voor zijn voeten gegooid krijgt. De tweevoudige Tour-winnaar heeft nog nooit positief getest op doping, maar in de Ronde van Frankrijk kreeg hij vanuit het publiek meermaals verwensingen over doping naar zijn hoofd geslingerd en stelde ook de pers zich hardop vragen.

  "Ik herhaal het: ik zit 100% zuiver op mijn fiets", zegt Froome. "Ik heb niet valsgespeeld, ik heb niets mispeuterd. Deze resultaten zullen de tand des tijds doorstaan. Mensen zullen over 15 jaar niet over mij zeggen dat dit of dat mijn geheim was. Ik heb immers geen geheim."

  "Zo lang de vragen over mijn prestaties rechtvaardig zijn, antwoord ik er graag op. Maar wat me zwaar valt is dat die vragen soms ontaarden in pure beschuldigingen. Ik weet wat ik gedaan heb om er te geraken. Ik ben de enige die voor 100 procent kan zeggen dat ik clean ben."

  Sporza ging vandaag op bezoek bij de bekende Belgische wielertrainer Paul Van den Bosch. Hij geeft duiding bij de cijfers. Zie lees ook voor zijn bevindingen.

  Filmpje van de test: