• home
 • video
 • pas verschenen

  Topsportcoaches pleiten voor "absoluut dopingvrije topsport"

  Atletiekcoaches Jacques Borlée en Wim Vandeven gaan voorop in de strijd.

  Na de recente schandalen in de Russische en Italiaanse atletiekwereld zijn 37 topcoaches, verenigd onder de koepel van Team Belgium, in hun pen gekropen. Ze houden een pleidooi in de strijd tegen doping.

  In een persbericht zeggen de 37 topsportcoaches "ten zeerste de recentste ontwikkelingen in de topsport inzake doping en de bestrijding te betreuren".

  Dopingvrije sport, zwaardere straffen en beter antidopingprogramma

  Coaches als Jacques Borlée, Wim Vandeven en Rudi Diels pleiten voor:

  1. een absoluut dopingvrije topsport,
  2. een repressiever beleid met zwaardere straffen voor de dopingzondaars
  3. en voor een beter educatief antidopingprogramma voor de jonge talenten, waarbij de nadruk wordt gelegd op de ethische grondslag en gewaarschuwd voor de gevolgen van het gebruik van doping op de gezondheid van de atleten.

  Over de aanpak in ons land zijn de coaches tevreden. "België loopt voorop in de strijd tegen doping", klinkt het. Tegelijk vragen zij dat de verantwoordelijke instanties, die nog niet conform zijn aan alle WADA-voorschriften, dit zo snel mogelijk doen. 

  De coaches van Team Belgium zijn Jacques Borlée, Wim Vandeven, Roger Lespagnard, Madeleine Kaboud Me Bam, Jonathan Nsenga, Frédéric Mawet, Olivier Berghmans, Reinout Van Schuylenbergh, Jos Smets, Costa Tzoumakas, Marc Richard, Shane Mcleod, Marc Rigouts, Nick Baelus, Serge Doby, Grégoire Litt, Fabrice Flamand, Chris Jacobs, Fernando Oliva, Bob Maesen, Johan Van Herck, Carlo Bomans, Damiano Martinuzzi, Rick Valcke, Dirk Crois, Stéphanie Noël, Carlos Prendes, Philip Gilson, Ronald Claes, Horatiu Droc, Alan McIlvain, Danny Belmans, André Mahy, Rudi Diels, Rudy de Bie, Bieke Vandenabeele en Koen Van Damme.