• home
 • video
 • pas verschenen

  Timmers verovert zilver: "Ik dacht dat ik Biedermann kon pakken"

  Pieter Timmers (rechts) klokt met 1'42"85 in de finale af met een Belgisch record.

  Pieter Timmers heeft voor de tweede keer EK-zilver behaald op de 200m vrij kortebaan. "Het scheelt niet veel met Biedermann, ik dacht dat ik hem kon pakken. Jammer. Maar een medaille is altijd leuk. Ik ben heel tevreden", vertelt de 27-jarige zwemmer.

  Voor Timmers is elke medaille uiteraard een hoogtepunt in zijn carrière. "Het is iets dat je onthoudt en waarover je later kan vertellen."

  Het had ook goud kunnen zijn, want na 100 en 150 meter lag hij op kop. "Ik zag dat ik eerste lag. Het ging ook heel lekker. Tot 150 meter draaide ik heel soepel."

  "Biedermann is heel snel in de laatste 50 meter.  Ik wist dat ik alles eruit moest persen. Ik dacht dat ik hem kon pakken. Het scheelt niet veel, jammer."

  Achter Timmers pakte Glenn Surgeloose brons. "Ik zag hem niet komen. Ik zag onderweg wel dat hij achterlag, dat is niet zijn gewoonte."

  "Ik ben heel blij voor hem, dat hij bevestigt met zijn eerste individuele medaille."

  Timmers zwemt ook nog de 50 en 100 meter vrije slag. "Ik denk dat de 100 meter iets lekkerder gaat dan de 200. Maar we zien wel. Eerst is er trouwens nog de 50 meter. Daar gaat mijn focus nu volledig op."

  Vrijdag is de 50 meter met de reeksen, halve finales en finale. Zaterdag zijn de reeksen en halve finales van de 100, zondag is de finale.

  Timmers pakt medaille met Belgisch record

  De Duitse wereldrecordhouder Paul Biedermann won de finale met 1'42"68. Timmers haalde 1'42"85, waarmee hij zijn Belgisch record weer afnam van Glenn Surgeloose. Die had 's ochtends in de reeksen 1'42"94 neergezet, waarmee hij Timmers' 1'43"08 uit 2012 van de tabellen veegde. Surgeloose finishte in de finale in 1'43"55.

  Surgeloose: "Wellicht zat mijn zware inspanning van vanochtend er voor iets tussen dat ik in de finale iets trager afklopte."

  Gaastra: "Toont dat we goed bezig zijn als land"

  Coach Ronald Gaastra was natuurlijk in zijn nopjes: "Het toont dat we goed bezig zijn. We hadden eigenlijk vier man bij de eerste acht, maar er mogen er natuurlijk maar twee per land meedoen."

  "En het is een stelregel in de zwemwereld dat de werking van een land, federatie of club te zien is aan de 4x200. Wie een goeie 4x200 heeft, heeft een goeie werking. Dan kun je niet te maken hebben met toevalstreffers, maar is er een systeem dat goed werkt."

  "Uiteraard zijn de medailles de kers op de taart, al ligt die kers nog niet helemaal van boven."

  De vierde plaats van de 4x50 gisteren is nu doorgespoeld: "Pieter had gisteren ook goed gezwommen. De vorm is er. Ik ben wel heel blij dat hij een persoonlijk record heeft gezwommen, hij blijft toch progressie maken. Dat blijft het belangrijkste, ook in een olympisch jaar."

  Gaastra is niet verrast met Surgeloose op plek drie. "De buitenwereld misschien wel, maar voor de insiders niet. Glenn heeft hard aan zijn conditie en vorm gewerkt en is sinds september 10 kg afgevallen. Op het BK zagen we al dat hij beter en beter werd. Dit is een beloning voor hem."

  De twee hadden toch gemengde gevoelens na hun podium: "Je bent tevreden met een medaille, maar als topsporter zie je ook meteen wat er beter kan. Daarom ben je ook topsporter. Van Pieter voelde je dat hij het jammer vond, Glenn zwom ook niet zijn ideale race."

  Tweets: