• home
 • video
 • pas verschenen

  Krijgen we een WK voetbal met 40 landen?

  Staan in 2026 96 wedstrijden op het programma van de Wereldbeker?

  De wereldvoetbalbond FIFA denkt er sterk aan om het deelnemersveld voor het wereldkampioenschap uit te breiden. Vanaf 2026 zouden niet 32, maar wel 40 landen de eindronde spelen.

  Het voorstel ligt momenteel op de tafel van het Uitvoerend Comité, dat in Zwitserland vergadert. Volgens verschillende bronnen maakt een uitbreiding van het deelnemersveld deel uit van een breed pakket aan hervormingen dat het Comité wil goedkeuren.

  Een WK met 40 landen zou een eerste keer plaatsvinden in 2026. De gastheer voor die eindronde wordt in 2017 aangewezen. De Verenigde Staten, Canada en Mexico worden genoemd als kandidaten. Zij zullen minstens twaalf stadions moeten kunnen aanbieden voor 96 wedstrijden. Mogelijk stoten de beste twee landen uit acht poules van vijf door naar de 1/8e finales.

  Het voorstel van 40 deelnemers werd twee jaar geleden al geopperd door UEFA-voorzitter Michel Platini, die momenteel aan de kant staat bij de wereldvoetbalbond. "Er is wel nog geen beslissing genomen", zegt de Duitser Wolfgang Niersbach, lid van het Uitvoerend Comité.

  "Je kon wel merken dat vooral vertegenwoordigers van Azië en Afrika er voorstander van zijn. Het dossier is nu overgemaakt aan de administratie voor verder onderzoek."

  Nu 32 landen

  In het verleden is het aantal deelnemers al opgevoerd. Sinds het WK in 1998 in Frankrijk spelen 32 landen de eindronde. Tussen 1982 en 1994 waren dat er 24, tussen 1938 en 1978 slechts 16.

  Ook het Europees kampioenschap is groter geworden. Volgend jaar in Frankrijk staan voor het eerst 24 landen aan de aftrap. In 2012 waren dat er nog 16.