• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerika klaagt 16 nieuwe toplui aan in FIFA-corruptiezaak

  Minister van Justitie Loretta Lynch maakt een nieuwe aanklacht bekend in FIFA-corruptie.

  De Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch heeft 16 nieuwe namen aangeklaagd in de uitdeinende FIFA-corruptiezaak. Er zijn vijf huidige en vroegere leden van het Uitvoerend Comité van de wereldvoetbalbond bij. De aanklacht komt bovenop die van in mei, die de zaak aan het rollen bracht en toen 14 personen werden beschuldigd. De 16 wordt verweten meegewerkt te hebben aan het corrupt verhandelen van marketing- en tv-rechten met miljoenen dollars omkoopgeld.

  De aanklacht viseert een hele generatie voetballeiders uit Zuid-Amerika, een fundament van de FIFA en de Wereldbekergeschiedenis. "Het misbruik van vertrouwen is buitensporig. De schaal van vermeende corruptie is exorbitant en gewetenloos", zegt Lynch.

  De dag begon met de arrestatie in Zürich van de Hondurees Hawitt, de voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse federatie CONCACAF, en de Paraguayaan Napout, de voorzitter van de Zuid-Amerikaanse federatie CONMEBOL. De twee horen bij de 16 nieuwe beschuldigden en de VS vragen hun uitlevering.

  Ook op de lijst was huidig Braziliaans bondsvoorzitter Marco Polo del Nero en zijn voorganger Ricardo Teixeira. Die laatste was de vroegere schoonzoon van Joao Havelange, de FIFA-preses van 1974 tot 1998.

  Ook beschuldigd zijn de Guatemalteek Rafael Salguero, tot mei lid van het Uitvoerend Comité, voormalig CONMEBOL-secretaris-generaal Eduardo Deluca, Peru's ex-bondsvoorzitter Manuel Burga en huidig Boliviaans bondspreses Carlos Chaves, die in zijn land al in de cel zit.

  In totaal zijn nu al elf huidige en voormalige leden van het Uitvoerend Comité in beschuldiging gesteld in de zaak. "De boodschap vandaag aan elke schuldige die zich nog in de schaduw bevindt in de hoop om aan het onderzoek te ontsnappen, is duidelijk: jullie zullen het niet halen, jullie zullen niet aan onze focus ontsnappen", besloot Lynch.

  Bovenop de 16 zijn er ook acht personen die schuld bekennen: onder wie Jeffrey Webb, ex-vicevoorzitter van de FIFA en ex-voorzitter van de CONCACAF, Sergio Jadue, vicevoorzitter van CONMEBOL en Luis Bedoya, lid van het UC en vicevoorzitter van CONMEBOL.

  Huiszoekingen bij Media World in Miami

  Ook in Miami was er wat te doen: de FBI viel er binnen in de gebouwen van Media World, een filiaal van de Spaanse mediagigant Imagina Group. Media World werd in mei genoemd als bedrijf dat omkoopgeld betaalde aan een hoge official van het Amerikaanse continent.

  16 nieuwe verdachten, 8 anderen pleiten schuldig

  De aanklacht geeft 16 nieuwe namen die beschuldigd worden van corruptie binnen het onderzoek naar de FIFA, allemaal verantwoordelijken of ex-verantwoordelijken uit de voetbalwereld. Het gaat deze keer allemaal om Latijns-Amerikaanse figuren:

  CONCACAF (Noord- en Midden-Amerika en Caraïben):

  • Alfredo Hawit (vicevoorzitter FIFA, voorzitter CONCACAF, voorzitter voetbalbond Honduras)
  • Ariel Alvaradao (lid disciplinaire commissie FIFA. Ex-lid CONCACAF, ex-voorzitter bond Panama)
  • Rafael Callejas (lid marketing- en tv-commissie FIFA, ex-voorzitter voetbalbond Honduras)
  • Brayan Jimenez (lid commissie fair play en sociale zaken FIFA, voorzitter voetbalbond Guatemala)
  • Rafael Salguero (ex-lid Uitvoerend Comité FIFA, ex-voorzitter voetbalbond Guatemala)
  • Hector Trujillo (secretaris-generaal voetbalbond Guatemala, rechter van hooggerechtshof Guatemala)
  • Reynaldo Vasquez (ex-voorzitter voetbalbond El Salvador)

  CONMEBOL (Zuid-Amerika)

  • Juan Angel Napout (vicevoorzitter FIFA, voorzitter CONMEBOL, ex-voorzitter voetbalbond Paraguay)
  • Manuel Burga (lid ontwikkelingscomité FIFA, ex-voorzitter voetbalbond Peru)
  • Carlos Chavez (schatbewaarder CONMEBOL, ex-voorzitter voetbalbond Bolivia)
  • Luis Chiriboga (lid Uitvoerend Comité CONMEBOL, voorzitter voetbalbond Ecuador)
  • Marco Polo del Nero (voorzitter voetbalbond Brazilië, is vorige week opgestapt uit Uitvoerend Comité FIFA)
  • Eduardo Deluca (Arg/ex-secretaris-generaal CONMEBOL)
  • José Luis Meiszner (Arg/secretaris-generaal CONMEBOL)
  • Romer Osuna (Bol/lid auditcommissie FIFA, ex-schatbewaarder CONMEBOL)
  • Ricardo Teixeira (ex-lid Uitvoerend Comité FIFA, ex-voorzitter voetbalbond Brazilië)

  Hebben schuldig gepleit:

  • Jeffrey Webb (Cay/ex-vicevoorzitter FIFA, ex-voorzitter CONCACAF)
  • Sergio Jadue (vicevoorzitter CONMEBOL, ex-voorzitter voetbalbond Chili)
  • Luis Beyoda (lid Uitvoerend Comité FIFA, vicevoorzitter CONMEBOL, ex-voorzitter voetbalbond Colombia)
  • Zorana Danis, Fabio Tordin, Alejandro Burzaco, Roger Huguet en Jose Margulies, bestuurders van sportmarketingbedrijven of tussenpersonen)

  Tweets: