• home
 • video
 • pas verschenen

  Gaastra: "Rusland ook aanpakken in andere sporten"

  Gaastra: "De geloofwaardigheid van de Russische sport is weg"

  Met 38 zwemmers stuurt Rusland een van de grootste legioenen naar het EK kortebaan. "Bij iedere Russische atleet vraag je je af of die clean is of niet", zegt zwemcoach Ronald Gaastra.

  Na het vernietigende dopingrapport over de Russische atletieksport kijken ook de andere sporttakken met argusogen naar de Russen.

  "Ook in het zwemmen vermoeden we al heel lang dat de Russische zwemmers niet allemaal even zuiver zijn", zegt zwemcoach Ronald Gaastra.

  "Naar het EK kortebaan (dat morgen start in Israël) is Rusland afgezakt met een jong team. Dat is niet logisch, net voor een olympisch jaar."

  "Ofwel kiest Rusland voor een groep nieuwe zwemmers die als clean naar voren moet komen. Ofwel durven ze een groep oudere zwemmers niet naar het EK sturen omdat ze niet zuiver zijn."

  "De internationale zwemwereld hoopt dat dezelfde maatregel die in de atletiek getroffen is ook wordt doorgevoerd naar andere sporten."

  "Je kunt niet meer naar een Russische atleet kijken zonder je af te vragen of die al dan niet clean is. Misschien is 80 procent van de Russische atleten zuiver, maar dat weten we niet. De geloofwaardigheid van de Russische sport is weg."