• home
 • video
 • pas verschenen

  Zenit-fans zijn dan toch welkom tijdens AA Gent-Zenit

  De Russische fans mogen afzakken naar Gent.

  De supporters van Zenit Sint-Petersburg zijn volgende week woensdag dan toch welkom in de Ghelamco Arena. De Gentse burgemeester Daniel Termont had eerder laten weten dat de Zenit-fans de match niet zouden mogen bijwonen, maar komt nu terug op die beslissing. "Er zijn bijkomende garanties dat de veiligheid van alle supporters gegarandeerd kan worden", klinkt het.

  Op woensdag 9 december probeert AA Gent door te stoten naar de volgende ronde in de Champions League. Gent ontvangt in zijn laatste groepsmatch Zenit Sint-Petersburg, dat al zeker is van de groepswinst.

  De Gentse burgemeester Daniel Termont had vrijdag laten weten dat de Russische fans de wedstrijd in de Ghelamco Arena niet zouden mogen bijwonen.

  De gespannen relaties tussen Rusland en Turkije waren een belangrijk argument voor Termont, die er ook aan dacht om de Russische voetbalfans niet toe te laten op het Gentse grondgebied.

  Maar enkele dagen later is de omstreden maatregel dus al aangepast. "De fans van Zenit mogen de wedstrijd tegen AA Gent bijwonen", meldt de Gentse burgemeester.

  "Er zijn bijkomende garanties dat de veiligheid van de Gent-fans, de Zenit-supporters en de neutrale toeschouwers gegarandeerd kan worden."

  "De Russische autoriteiten sturen extra veiligheidsmensen naar Gent, de Federale Politie biedt meer garanties op versterking van de personeelsinzet in Gent en de Gentse politie maakt extra capaciteit vrij. AA Gent zal ook extra stewards, onder meer Gentenaars die Russisch spreken, inzetten."

  "Ook onze laatste groepsmatch moet een echt feest worden"

  De Gentse burgemeester doet ook nog een warme oproep aan de supporters van AA Gent. "Laten we de Zenit-spelers en hun fans op de meest hartelijke en sportieve manier verwelkomen", zegt Termont.

  "We hebben ons in de Champions League en daarbuiten van onze beste kant laten zien, zowel op sportief vlak als met de sfeer in de Ghelamco Arena. Ook onze laatste poulewedstrijd moet een echt feest worden."

  Zenit-speler Nicolas Lombaerts had al zijn ongenoegen geuit

  De Witte: "Willen gastvrije club en stad zijn"

  AA Gent-voorzitter Ivan De Witte is tevreden met de beslissing van het Gentse stadsbestuur. "We willen een gastvrije club en stad zijn", zegt De Witte aan Sporza.

  De Witte geeft wel toe dat enkele negatieve reacties op de maatregel het overleg mee gestuurd hebben. "We hebben toch enkele reacties gekregen die misschien niet de juiste interpretatie gaven aan de maatregel van de burgemeester. Ik ben blij dat hij nu een moedige beslissing genomen heeft. De mogelijke dreiging van vorige week is nu toch verdwenen."

  "Als club willen we ook liever dat de wedstrijd in een gastvrije sfeer verloopt. Ik vond het vorige week ook niet zo plezant in Lyon (waar geen Gentse supporters welkom waren), hoewel ik begrip had voor de omstandigheden in Frankrijk."

  Tweets