• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Club Brugge was overrompelend"

  Peter Vandenbempt

  Sporza-voetbaljournalist Peter Vandenbempt heeft het in zijn analyse van de 17e speeldag onder andere over de "heel sterke prestatie" van Club, dat "fris was" door het rotatiesysteem. Hij ziet ook dat Gent de andere ploegen met nog meer zorgen opzadelt en dat staartploegen OHL en Westerlo "bemoedigend" presteerden onder hun nieuwe coach.

  Peter Vandenbempt gebald

  • Club was overrompelend, Jelle Vossen maakte het verschil.
  • Hans Vanaken was outstanding en Stefano Denswil is ontdekt.
  • Club was de meest frisse van de Europees actieve ploegen.
  • Gent kan het nu ook met minder balbezit.
  • Gent is nog in volle ontwikkeling.
  • Bemoedigende prestaties van OHL en Westerlo.

  Club had ook al overwicht voor de pauze

  Club won met 1-4 bij KVM, toch een ploeg die vorig weekend toenmalig leider Oostende nog overspeelde. Nu werd het achteruit gedrongen van in het begin en moest het hopen op een schaarse counter.

  Ik vond Club heel sterk. De goals vielen wel pas in het laatste kwart van de match, maar het overwicht was er ook al voor de pauze.

  Jelle Vossen maakte als invaller het verschil, met 2,5 goal. Hij was zoveel meer aanwezig, dreigender en efficiënter dan die nog altijd zoekende spits Leandro Pereira.

  Na de rust was ook Hans Vanaken outstanding. Hij bracht alles wat hem zo geliefd en populair heeft gemaakt de laatste jaren. En achterin heeft Club zowaar Stefano Denswil ontdekt, de Nederlandse verdediger die ik eerlijk gezegd al lang had opgegeven.

  Het voetbal van Club was na de rust overrompelend, met veel snelheid, beweging, diepgang en doelgevaar. We moeten er wel bij zeggen dat KVM na de rust tragisch slecht stond te verdedigen. Er bleef niets meer over van het stugge blok. Maar het was voor Club toch een hoogst bemoedigende prestatie.

  Guardiola is toch ook geen dommerik

  Club-coach Michel Preud'homme roteert, maar of hij gelijk heeft, weten we in onze competitie pas op het einde van het seizoen. Als Club straks hoenderfris en fit door de play-offs wandelt, dan heeft hij wel gelijk.

  Ik ga er altijd van uit dat een trainer weet waarmee hij bezig is en over veel meer informatie beschikt uit de trainingen en van alle data per spelers die nu beschikbaar zijn. Bovendien moet je je groep ook fysiek managen over een heel seizoen.

  Club was alvast de meest frisse van de drie ploegen die Europees gespeeld hebben. Het heeft met twee sterk verschillende ploegen in de afgelopen weekends sterk gevoetbald. Vorige week was Vazquez de uitblinker en nu was Vanaken dat als regisseur.

  De tegenstanders van het roteren hebben het over het ontbreken van automatismen en spelers die geen vertrouwen opdoen als ze de ene week spelen en de andere weer op de bank zitten. Ze verwijzen dan ook naar Barcelona, dat inderdaad niet roteert.

  Maar kijk, bij die andere beste ploeg van de wereld Bayern München doet coach Pep Guardiola dat bijvoorbeeld wel. Daar heeft op doelman Neuer na al iedereen op de bank gezeten. En Guardiola is nu toch ook geen dommerik.

  Vanhaezebrouck heeft extra dimensie toegevoegd

  AA Gent komt uit een week met zeges bij Lyon en Genk. Het waren wel zeker niet de beste matchen van Gent.

  In Lyon was het hun mindere Champions League-match en heeft het wat geluk nodig gehad om te winnen. In Genk vond ik Gent in de eerste 25 minuten sterk, maar kwam het daarna weinig aan de bal, on-Gents weinig.

  Gent moest veel en laag, alweer on-Gents, verdedigen. Dat is de extra dimensie die Hein Vanhaezebrouck tot zijn grote tevredenheid aan het elftal heeft kunnen toevoegen. Gent kan nu ook met veel minder balbezit en onder druk in of rond het eigen strafschopgebied verdedigen. Dat kon het een jaar geleden niet.

  Gent is op dat gebied volwassener geworden en ik zou zeggen dat het de concurrentie zo een extra zorg bezorgt.

  Als je ziet dat de onmisbare Depoitre al negen wedstrijden niet meer gescoord heeft en Gent heeft nauwelijks averij opgelopen. Wat we altijd al zeggen en ze bij Gent bevestigen: de club en de ploeg zijn nog in volle ontwikkeling.

  Bemoedigend voor OHL en Westerlo

  Bij Westerlo en OHL zwaait een nieuwe coach de plak. En ik zag van beide ploegen een bemoedigende prestatie, elk op een andere manier wel.

  Leuven bracht op Anderlecht verfrissend, vlot, technisch verzorgd en enthousiast voetbal, met veel kansen. Waren ze een beetje efficiënter geweest, had Anderlecht nog veel grotere problemen gehad dan nu het geval was.

  Maar het was een “makkelijke” match, zonder veel druk of stress, want bij Anderlecht heb je niets te verliezen. Zaterdag is het op leven en dood tegen Westerlo, dat wordt anders.

  Westerlo zelf zette een goeie organisatie neer, niet onbelangrijk voor een ploeg met de meest gepasseerde defensie en die al een eeuwigheid de nul niet hield.

  Ik zag ook veel discipline en enthousiasme, maar wel zeer matig voetbal. De match was echt een beproeving en op het einde werd toch verloren. Dat komt aan.

  Maar goed, de conclusie is dat het een zware opgave wordt voor Ferrera en Peeters. Andere jobs zijn er eind november niet te vinden.

  Peter Vandenbempt